Kultura, šport in izobraževanje ter vse življenjsko učenje so stvari, pri kateri se slepi in slabovidni najlažje enakovredno vključujejo v širšo družbo in so na vseh področjih izjemno uspešni.

KPŠRD

PriKulturno–prosvetnem in športno rekreativnem društvu slepih in slabovidnih »Karel Jeraj«zato že več kot 60 let skrbijo ravno za ta področja, da jih slepim in slabovidnim še približajo, da jim odkrivajo nova znanja, usmeritve, jih opolnomočijo pri njihovem ustvarjanju in jim pomagajo vključevati se v širšo družbo.

Kakšne aktivnosti omogoča slepim in slabovidnim Društvo KPŠRD “Karel Jeraj”?

Šah

Šah je eden tistih dejavnosti, kjer se slepi in slabovidni lahko enakovredno merijo z ljudmi brez okvare vida. Šahovska sekcija pri Društvu KPŠRD “Karel Jeraj” je včlanjena v Šahovsko zvezo Slovenije. Šahistke in šahisti se udeležujejo različnih tekmovanj oziroma turnirjev v Sloveniji in tujini. Z ekipo sodelujejo na Ljubljanski šahovski ligi, ki jo organizira Šahovski klub Komenda ter v Članski ligi Zahod, ki pa jo organizira Šahovska zveza Slovenije. Šahovnica je prilagojena tako, da se črne figure ločijo od belih, ponavadi po tem, da imajo na vrhu žebljiček, tudi črna polja so ločena od belih, ponavadi so malo dvignjena, vse figure pa imajo spodaj žebljičke, ker se zapičijo v šahovnico, saj ima vsako polje na šahovnici luknjico. To je potrebno zato, ker nekdo, ki ne vidi, lahko takrat, ko je na potezi tipa po šahovnici in figure zapičene v šahovnico se takoj ob dotiku ne podrejo.

Showdown

Showdown je namizni tenis za slepe, ki jo igrata dva igralca. Cilj igre je, da udariš žogico pod sredinsko tablo v nasprotnikov gol. Tisti igralec, ki prvi doseže 11 točk je zmagovalec dvoboja. Za igro potrebuješ zatemnjena očala, lopar, rokavico in zvenečo žogico. V Sloveniji se showdown igra od leta 2001. Reprezentanco pa imamo od leta 2004 in dosega odlične rezultate.

Planinstvo

Že vrsto let na društvu uspešno deluje planinska sekcija (Odločen korak). Udeležili so se že marsikaterega pohoda oziroma obiskali marsikateri vrh. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (odbor inPlaninec) so v letu 2023 uspešno prehodili Slovensko planinsko pot in osvojili najvišji vrh v Sloveniji – Triglav.

Sicer pa se v okviru društva večkrat letno organizirajo tudi izleti, predavanja in delavnice, ki so prav tako prilagojeni slepim in slabovidnim.

Kljub ogromno prostovoljnim uram dela, pa naštete aktivnosti tirjajo visoke stroške. Marsikateri slep ali slaboviden član si brez pomoči društva nebi mogel udeležiti zgoraj naštetih aktivnosti. Čeprav je usoda nekaterim vzela vid, jim je narava po drugi strani podarila ogromno drugih sposobnosti in talentov, ki jih lahko s pomočjo društva uresničujejo.

Da bodo lahko na Društvu KPŠRD “Karel Jeraj” še naprej nemoteno izvajali vse aktivnosti za slepe in slabovidne, vljudno naprošajo vse, ki lahko dajo kakšen evro na stran, da le-tega namenijo za delovanje društva. Donacije zbirajo na dva načina, in sicer:

  • SMS donacije: pošljete SMS sporočilo s ključno besedo OKO5 na številko 1919 in prispetajte 5,00 €,
  • Z nakazilom poljubnega zneska na transakcijski račun: SI56 0208 3001 1449 470 (odprt pri NLB d.d.) s sklicem 0050.

Zelo zaželjeno je tudi deljenje tega prispevka (povezave) med vašimi prijatelji na socialnih omrežjih, preko elektronskih sporočil in drugih kanalov.

VELIK HVALA!

Deli članek