Odbor Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami – Odbor inPlaninec – je v sredo, 10. aprila 2024,v prostorih Izobraževalnega centra Emil Frey Slovenija v Ljubljani predstavil svoje plane za leto 2024. Prav posebno pozornost so namenili akciji GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2024 (GOGO 2024), ki bo letos, v petem letu, potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

inPlaninec 1
(Foto: pzs.si)

Uvodoma je prisotne pozdravil Rasto Oderlap, direktor družbe Autocommerce d. o. o., članice skupine Emil Frey, Njihovi zaposleni so že trikrat spremljali invalide in planince s posebnimi potrebami na pohodih, izkušnja jih je navdušila in tudi letos se jim bodo pridružili tej družbeno odgovorni pobudi.

Letošnji program je predstavil vodja delovne skupine GOGO Stojan Rozman: »V petem letu delovanja delovna skupina z akcijo povezuje humanitarne in organizacije invalidov, v izvedbi pa še druge podporne prostovoljske organizacije, zavode, skupine in posameznike, krasne ambasadorje in parašportnike. K aktivnemu udejstvovanju privabi družbeno odgovorna podjetja ter poteka pod častnim pokroviteljstvom. Tako skupaj pripravimo nove izzive, nove pridobitve, sooblikujemo okolje dostopnega gorništva, delujemo inkluzivno, medgeneracijsko in povezujemo drugačnost.«

inPlaninec 2
(Foto: pzs.si)

Smisel inkluzijskih pohodov Skupaj v hribe je inPlanincem omogočiti aktiven življenjski slog in čim več telesne dejavnosti, jih spodbujati, da se podajo v naravo in družbo. Pohodi povezujejo invalidske in humanitarne organizacije, krepijo solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovirajo skrb za naravo. Število pohodnikov invalidov in prostovoljcev, ki jih spremljajo in skrbijo za njihov varen korak se z vsakim letom povečuje, denimo v letošnjem letu v povprečju na pohodih pričakujejo več kot 120 inPlanincev. Pohodi Gibalno ovirani gore osvajajo 2024 so primerni za vse kategorije invalidnosti in posebnih potreb.

Vse akcije in pohodi so izvedene s prostovoljnim delo in svoj prispevek so na novinarski konferenci predstavili tudi prostovoljci, ki inPlanince spremljajo na vseh pohodih. »Od prvega pohoda smo spoštovali drug drugega in s tem postali zelo povezani. Veselje pohodnikov, ki jih spremljam je nepopisno. Ponosna sem, da sem v družbi pohodnikov, ki bi sicer mnoge vikende ostali doma,« je o doživetjih na pohodih povedala prostovoljka Alenka Sakelšek.

inPlaninec 3
(Foto: pzs.si)

Naj še dodamo, da se je lansko leto 19 slepih in slabovidnih, štirje nevrorazlični in gluhi pohodnik, ki so jih spremljali planinski vodniki, alpinisti in drugi spremljevalci, varno povzpelo na Triglav. Letos bodo to zgodbo ponovili, manjša skupina inPlanincev pa se bo lotila novega izziva, saj se bodo povzpeli na 4.164 metrov visoki zahodni vrh Breithorna, na meji med Italijo in Švico.

Deli članek