Slovenska pisateljica, podcasterka, voditeljica in producentka, Maja Monrue, je nedavno nazaj podpisala pogodbo z založbo united p.c. Verlag iz Avstrije, ki je 8. marca, ob dnevu žena, izdala njeno knjigo za moške, o tem, kako razumeti sodobne ženske, Pot do Nje, ki je sicer v originalu izšla že v 5. ponatisu! Knjiga bo na voljo bralcem v Avstriji, Nemčiji in v Švici, svoje mesto pa je dobila tudi na letošnjem knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Maja in Lado
(Foto: osebni arhiv)

Maja Monrue v naslednjih tednih zaključuje svoj podcasterski projekt, kateremu pripada tudi njena druga knjiga F.A.Y.N. – Umetnost iskanja sreče v sebi. Gost njenega 100. F.A.Y.N. podcasta ne bo nihče drug, kot Lado Bizovičar, s katerim imata po sodelovanju na njegovem projektu, Slovenska Muska v Stožicah, veliko zanimivega za povedat.

“Iskanja založbe za nemški trg sem se lotila podobno kot J.K. Rowling; poslala sem več kot 150 rokopisov na založbe v Nemčiji in Avstriji in upala na najboljše. Dobila sem tri odgovore, od tega je bil eden: “Zelo nas zanima izdaja vaše knjige. Kdaj lahko podpišemo pogodbo?” In to je tisto, kar hoče slišati vsak pisatelj,” pravi Maja, ki se je za nemški prevod odločila, po tem, ko je knjigo Pot do Nje že predstavljala na Kickstarterju, kjer je od svojih ameriških prijateljev prejela povratne informacije, da je knjiga za ameriški trg absolutno premalo feministična, saj se na trenutke zazdi, da želi ženske postaviti nazaj za štedilnik.

“V resnici gre za to, da se kulturno razlikujejo tudi moško-ženski odnosi v družbah po svetu. V centralni Evropi, torej pri nas in naših nemško-govorečih sosedih, drugače gledamo na odnose moškega do ženske, kot v Ameriki, kjer je feminizem v širši družbi zelo močna in občutljiva tema in so zato takšne knjige lahko hitro narobe razumljene … seveda po navadi od tistih, ki jih niso niti prebrali,” še pravi avtorica, ki v knjigi Pot do Nje, skuša moškim na prijazen in enostaven način razložiti, zakaj sodobne ženske funkcionirajo, kot funkcionirajo in od moških pričakujejo, kar pričakujejo. Knjiga Der Weg zu ihr, kot se imenuje nemški prevod, je dobila svoje mesto tudi na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki velja za največjega v Evropi.

Maja Monrue je v času korone pričela snemati F.A.Y.N. podcaste,v katerih predstavlja zgodbe ljudi, ki jim uspeva delati to, kar ji veseli in od tega živeti. V F.A.Y.N. podcastu je gostila skoraj vse pomembne Slovenke in Slovence, od Zvezdane Mlakar, Bojana Cvjetićanina, Tomija Megliča, Jureta Koširja do Lucije Ćirović, Maje Keuc, Vlada Kreslina, Andreja Šifrerja in celo nekaj tujcev, kot sta Bajaga in Gibonni. Ostal je še en podcast, 100. podcast. “S stotko sem čakala kar nekaj časa, ampak nisem je mogla dati kar komurkoli. 100 je velika številka za podcast in zato mora biti velik tudi gost,” pojasnjuje Maja Monrue, ki je ob podcastu izdala tudi istoimensko knjigo F.A.Y.N. – Umetnost iskanja sreče v sebi, v kateri je na 100 straneh z bralci delila zanimive načine poglabljanja vase, filozofske poglede na “fayn” življenje ter svojo življenjsko zgodbo o vrnitvi nazaj v Slovenijo in novih začetkih, po skoraj desetih letih življenja na Dunaju. “Lado Bizovičar je edini primeren gost za moj 100. F.A.Y.N. podcast! Samo on je dovolj nor, da lahko pričakovanja javnosti vedno znova postavlja na glavo in se pri tem strašno zabava,” dodaja Maja, ki je Ladota spoznala na koncertu za Urbana, kjer sta oba pomagala zbrati več kot 168 000 dobrodelnih evrov. Kmalu po tistem, je Lado Majo povabil v svojo ekipo za spektakel Slovenska Muska v Stožicah in po tej izkušnji, je najboljši možen izplen zagotovo njun podcast o tem, zakaj se sploh lotevati velikih stvari v življenju. Stoti F.A.Y.N. podcast izzide 18. marca ob 19:00 na vseh platformah in na spletni stranimajamonrue.com.

Maja Monrue, ki smo jo v začetku leta, na podelitvi Bob leta, videli prijahati na oder SNG Maribor na pravem konju, te dni “počitnikuje” doma in se pripravlja na nove velike projekte. V njeno življenje je nedolgo nazaj prišla tudi nova članica, psička Marlo, pasme Tamaskan, ki spada med volčje pasme. Enake pasme je tudi eden od psov Luke Dončiča in Anamarie Goltes, prihaja celo iz iste psarne. “Spet vstajam na dve uri ponoči, kakor, da bi imela dojenčka. Ampak je zabavno. Mala volkulja bo zrasla v veliko volkuljo in potem bom tekla z volkovi,” se pošali vsestranska ustvarjalka, ki jo bomo zagotovo kmalu spet videli na kakšnem odru ali v ozadju katerega izmed velikih projektov.

Deli članek