Jurček Nowakk je vodja odbora inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije, za planinskega vodnika pa je izpit opravil leta 1981.

Jurček Nowakk

Jurček je ljubitelj hribov že od otroštva. Vsakič, ko je imel priložnost se je z družbo odpravil osvajati hribe. Večino vzponov je v tistih časih Jurček opravil čez vikend, saj je imel čez teden šolo, čeprav je kasneje, ko je dobil avto kakšen hrib osvojil tudi med tednom.

Jurčka pa skozi celo življenje spremlja prav posebno poslanstvo. Osebam z invalidnostjo želi omogočiti, da vidijo ali občutijo gore od blizu. Tako za številne ranljive skupine s pomočjo odbora inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije organizira pohode po Sloveniji in tudi v tujini.

Danes se lahko Jurček pohvali, saj je skozi različne projekte približal svet invalidov tudi ostalim, zdravim ljudem, ki se pohodov udeležujejo kot spremljevalci oziroma prostovoljci. Največja težava, ki jo uspešno premagujejo je strah, kako bo lahko nekdo spremljal invalida v hribe. Le-tega pa premagujejo z izobraževanji, ki potekajo večkrat letno. »Nevednost je večji strah kot pa sama invalidnost« je dejal.

Letos so uspešno zaključili projekt Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti, ki so ga izvajali v sodelovanju z odborom Odločen korak pri Kulturno-prosvetno športno in rekreativnim društvu slepih in slabovidnih »Karel Jeraj«, med drugim so se v juliju povspeli tudi na Triglav.

Gluhi strežejo v planinskih kočah pa je projekt, ki so ga začeli izvajati leta 2017. Kot pove že samo ime, je namen, da gluhe oziroma naglušne osebe strežejo v različnih planinskih kočah po Sloveniji. Čeprav je bila na začetku iz strani obiskovalcev prisotna dilema, kako bodo lahko gluhe osebe sploh stregle, se je na koncu vse izteklo brez večjih težav, seveda z nekaj prilagoditvami.

Vse to in tudi o planih za prihodnje pa izveste v intervjuju, ki mu lahko prisluhnete spodaj!

Vsi intervjuji so za poslušanje na voljo v aplikacijahSpotifyApple PodcastsDeezerGoogle podcastsin se lahko na njih tudi naročite.

Deli članek