V podjetju OpenAI so s finančno pomočjo Microsofta pričeli razvijati peto verzijo jezikovnega modela ChatGPT, imenovano GPT-5.

OpenAI

Podjetje OpenAI je sicer zatrjevalo, da nima namena razvijati naslednje verzije GPT, saj že četrta verzija (GPT-4) ustreza človeškemu znanju in razumevanju.

Naslednja verzija jezikovnega modela GPT-5 se bo po napovedih ujemala s človeško sposobnostjo razmišljanja in obdelave kompleksnih idej. To je znano kot umetna splošna inteligenca (AGI), ki presega zgolj ponavljanje nove različice tega, kar je dano, in omogoča izražanje nečesa novega ter izvirnega.

Gradnja novega GPT modela bo zahtevala dodatno naložbo v višini milijard evrov in ogromno računalniških virov, usposabljanje na trilijonih strani podatkov ter obsežno fino nastavitev in varnostno testiranje. GPT-5 bo zahteval večjo procesno moč in več podatkov kot so zahtevale pretekle različice, kar bo Altman pridobil iz kombinacije javno dostopnih podatkov, najdenih na spletu ter podatkov, kupljenih od podjetij. Trenutno je še prezgodaj ugibati, kdaj bo nov jezikovni model GPT-5 ugledal luč sveta. Sicer pa je Microsoft v podjetje OpenAI vložil že več kot 10 milijard ameriških dolarjev.

Deli članek