Nina Kosmač je upihnila 49 svečk. Tako kot lansko leto, sem ji ob njenem rojstnem dnevu zastavil nekaj vprašanj.

Nina Kosmač

M. Pred kratkim si bila v bolnici. Ali si sedaj že zdrava?

N. Včasih rekonvalescenca traja več časa kot bi si želeli.

M. Lansko leto sem te obiskal za rojstni dan. Ali si še vedno samska in zakaj?

N. Odgovorila bom s citatom literatke Margaret Atwood, ki se glasi : ‘The desire to be loved is the last illusion. Give it up and you will be free’. Večkrat sem že povedala medijem, da sem se sprijaznila ( to je težka odločitev), da nameravan ostati samska. Upam, da mi ni bo treba več podajati tovrstnih razlag. ..Naslednje leto bom srečala Abrahama. Morda bi morala biti hvaležna, da sploh še imam raznovrstna povabila na zmenke… Družbena pričakovanja in pritiski, ki se vršijo nad samskimi so obupni. Mislim, da okolica pričakuje od samskih neke vrste ljubezensko pravljico s srečnim koncem… Verjamem, da gre pri teh zadevah, ki so stvar osebne odločitve, tudi za stvar navade. Navadiš se biti v partnerstvu in prav tako se navadiš biti samski… Še vedno ne iščem partnerja preko spletnih strani, kot to počnejo celo veliko starejši od mene in nekateri tudi doživijo ljubezensko zgodbo s srečnim koncem. Problem pri partnerskih ponudbah, ki jih imam trenutno je, da gre za moške, ki so 25 let starejši od mene ali dvajset let mlajši…Zame so te razlike pretirane. Nisem izjema kot Ona Chaplin. Moški moje starosti, tisti, ki so samski in nimajo lastnih otrok, pa smatrajo, dejstvo, da imam otroka za moteče. To razumem, kajti ni lahka naloga prenašati tujega otroka. Prav tako pa nasprotni spol moje starosti pogleduje za mlajšimi ženskami in si jih fizično bolj želi kakor mene. Nočem biti ovira za nikogar, ki si v mojih letih želi ustvariti družino. No sicer pa pravijo, da se zarečenega kruha največ pove… Za konec pa citat Williamsa, ki mi je zelo pri srcu, ki ga je izrekel lik gospe Stone:

“You see, I don’t leave my diamonds in a soap dish. And when the time comes when nobody desires me for myself, I’d rather not be desired at all”

M. Kaj je novega v tem letu v primerjavi z lanskim?

N. Hčer obiskuje zadnji razred osnovne šole, jaz pa sem izdala pesniško zbirko.

M. Kaj pa bralni krožek? Ali si prišla do kakšnih zaključkov kot predavateljica?

N. Pri literaturi ne gre za znanstveno raziskovanje, vendarle po štirih letih predavanj, sem prišla do zanimivih odkritij. Zaradi udeležencev bralnega kluba in sebe, se vedno potrudim, da bi odkrila kakšnega dobro knjigo, ki je še nisem prebrala. Na žalost in verjamem- da ne v duhu plagiatorstva – se tudi nekateri svetovni klasiki literature ponavljajo ali uporabljajo povedi – ne da bi navedli reference- drugih avtorjev. Hvaležna sem vsakemu učencu bralnega krožka, še posebej pa tistim, ki so mi uspeli predstaviti nekega novega dobrega avtorja knjig.

Deli članek