Facebook in Instagram bosta za uporabnike na območju EU/EEA (Evropskega gospodarskega območja) in v Švici na voljo brez prikazovanja oglasov od novembra 2023 dalje, so sporočili iz Mete.

Meta

Uporaba Facebooka in Instagrama brez prikazovanja oglasov bo mogoče s plačilom mesečne naročnine. Ta bo znašala 9,99 € (če se naročnina sklene iz računalnika) oziroma 12,99 € (če je naročnina sklenjena iz Android / iOS naprave). Slednja je višja zaradi dodatne provizije, ki jo zaračunata Google in Apple. To bo veljalo do vključno 1. marca 2024. Po tem datumu pa se bo začela zaračunavati dodatna pristojbina v višini 6 € na mesec na spletu in 8 € na mesec na Android in iOS za vsak dodatni račun, ki je zaveden v uporabnikovem centru za račune.

Sicer pa bosta Facebook in Instagram, ob strinjanju s ciljnim oglaševanjem, še vedno za uporabo na voljo brezplačno.

Pri Meti možnost plačevanja naročnine namesto prikazovanja oglasov uvajajo zaradi evropske zakonodaje na področju varstva podatkov. Sodišče Evropske unije je v eni izmed svojih sodb izrecno potrdilo, da je naročniški model brez oglasov ustrezna alternativa rešitvi, ki se financira s prikazovanjem oglasov. Facebook in Instagram brez prikazovanja oglasov z naročnino bo na voljo osebam starejšim od 18 let. Glede mladostnikov pa pri Meti trdijo, da še vedno preučujejo možnosti, kakšno rešitev ponuditi.

Deli članek