Film Šepet metulja je najstniška romantična drama, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju.

Film Šepet metulja

Ustvarjalci filma »Vloga za Emo« predstavljajo najstniško romantično dramo »Šepet metulja«, ki v kinematografe prihaja od 12.10.2023.

Jan, 17-letni navdušenec mehatronike in najstnik avtist. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica in edina punca Tara, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka.

Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje.

Ali Ogrizek kot glavni junak Jan

V filmu je osrednjo vlogo odigral Ali Ogrizek. Njegova prisotnost na platnu ni igrana, temveč izvira iz njegove osebne izkušnje. Janovi uspehi pa niso zgolj rezultat njegovega lastnega truda, temveč so plod sodelovanja z drugimi pomembnimi liki, ki ga spremljajo na njegovi poti osebne rasti. Ključna oseba je čudovito upodobljena svetovalna delavka Zarja, ki ji Ana Praznik vdahne življenje. Ko Jan kljub neizprosnemu profesorju (Mitja Ritlop) dokaže, da zmore, njegov talent takoj prepozna in podpre direktor mednarodnega podjetja (Brane Završan), ki postane njegov poslovni angel.
Ob Janu stojijo tudi njegova predana mama (Urška Majcen) in oče (Tarek Rashid), ravnateljica šole (Tina Gorenjak), številni sošolci / dijaki ŠCC Srednje šole za strojništvo in prijatelji, vsak s svojim edinstvenim prispevkom k sestavljanju mozaika njegovega življenja.

Skozi interakcije in podporo vseh teh likov, Jan odkriva svoje talente ter premaguje ovire, kar ustvarja izjemno čustveno in resnično filmsko izkušnjo.

Svoje občutke ob ustvarjanju filma je z nami delil režiser in scenarist Alen Pavšar: »Čustev poln film je izjemna priložnost za povečanje ozaveščenosti in razumevanja avtizma. Vsak posameznik s spektrom avtizma namreč s seboj nosi edinstvene talente in perspektive, ki jih lahko prispevajo v svetu. Z ustvarjalnostjo in empatijo najstniška romantična drama pripomore k razbijanju stereotipov ter spodbujanju inkluzije in sprejemanja. Zgodba glavnih junakov je dokaz, da vsak izmed lahko pripomore k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njihove posebnosti.«

Osrednja igralska zasedba:

Jan – Ali Ogrizek
Zarja – Ana Praznik
prof. Frenk – Mitja Ritlop
Direktor – Brane Završan
Tara – Lara Kolar
Nik – Elyes Samba
Ravnateljica Uhanarka – Tina Gorenjak
Voznik avtobusa – Ranko Babič
Produkcija: Almedia
Izvršna producenta: Alen Pavšar, Mateja Zorko Pavšar
Producent: Rok Skale
Režija: Alen Pavšar
Zgodba: Alen Pavšar, Mateja Zorko Pavšar
Scenarij: Alen Pavšar
Montaža: Alen Pavšar
Direktor fotografije: Igor Pečoler

Deli članek