V soboto, 23. septembra se je na Debelem rtiču zaključil prostovoljski projekt Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti. 100 slepih in slabovidnih je skupaj z 11818 planinci prehodilo 97.000 kilometrov poti.

SSP po SPP 1
(Foto: Manca Ogrin / pzs.si)

8. februarja 2020 so prva dva žiga odtisnili na Mariborski in Ruški koči na Pohorju, zadnja dva pa v soboto, 23. septembra 2023 v Ankaranu in na Debelem rtiču. Zadnjega pohoda, ki se je začel pred Ankaranom in je potekal do Debelega rtiča, kjer se konča Slovenska planinska pot se je udeležilo več kot 300 ljudi – slepi in slabovidni planinci, osebe z okvaro sluha, gibalno ovirani, nevrorazlični AMA, prostovoljci, njihovi spremljevalci in družinski člani, skupaj pa so prehodili 3,7 kilometra.

SSP po SPP 2
(Foto: Manca Ogrin / pzs.si)

Z zaključkom Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti so pohodniki obenem počastili 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov.

Slepim in slabovidnim planincem bodo v spominu zagotovo ostali vsi pohodi. Naj dodamo, da so 18. julija 2023 uspešno stopili na najvišji vrh v Sloveniji – Triglav.

SSP po SPP 3
(Foto: Manca Ogrin / pzs.si)

Da so se lahko slepi in slabovidni planinci podali po Slovenski planinski poti, osvajali dvatisočake, se povzpeli na Triglav, doživeli skupinsko hojo, se veselili skupnih večerov in prebujanja v planinskih kočah, delili navdušenje in veselje ter se utrujeni, a zdravi in bogatejši za velike izkušnje vračali v dolino, sta omogočila Odbor Planinske zveze Slovenije (PZS) za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami – Odbor inPlaninec ter Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo (KPŠRD) slepih in slabovidnih “Karel Jeraj”.

Miha Jakopin, predsednik KPŠRD “Karel Jeraj” je ob tem dodal: “Marsikdo bi rekel, zakaj slepi sploh rinemo v hribe. Gore niso le razgled, goro čutimo na svoj način. Zvečer, ko se vrnemo domov, se dobro počutimo, bili smo v dobri družbi, ki je kot velika družina, in si pomagali. Pojdimo naprej z odločnim korakom!”. Miha Jakopin in njegova žena Simona Jakopin sta tudi glasbena ustvarjalca pod imenom Duo Simi in sta v ta namen posnela avtorsko pesem z naslovom Odločen korak.

Deli članek