Počasi, a vztrajno se bližajo tisti časi, ko jih ima večina najrajši. Govorimo o poletju in dopustovanju. Letos za potovanje v tujino načeloma ni več omejitev zaradi Covida-19, kar pomeni, da si bo marsikdo izmed nas odločil za dopustovanje izven naših meja.

Biometrična osebna izkaznica

Zato je vsekakor dobro preveriti veljavnost osebnih dokumentov, saj brez tega v tujino ne bo šlo in jih pravočasno zamenjati. Preverili smo, koliko je potrebno odšteti za izdelavo nove biometrične osebne izkaznice in potnega lista ter kakšna je čakalna doba za pridobitev le-teh.

biometrična osebna izkaznica

Za biometrično osebno izkaznico, ki ima veljavnost 10 let ( ali trajno) je potrebno odšteti 29,53 €, do nje pa so upravičene osebe starejše od 18 let oziroma za trajno izdelane biometrične osebne izkaznice osebe starejše od 70 let. Otroška osebna izkaznica do tretjega leta starosti stane 22,27 € in velja 3 leta, od tretjega do 12. leta starosti 24,07 € in velja 5 let ter od 12. do 18. leta pa 24,93 €, prav tako z veljavnostjo petih let. Osebna biometrična izkaznica je praviloma izdelana v roku štirih delovnih dneh. Za prednostno izdelano biometrično osebno izkaznico, ki ima veljavnost 10 let pa bo ceni 29,53 € treba prišteti še dodatnih 9,10 €. Prednostno izdelano biometrično osebno izkaznico je mogoče prevzeti na Upravni enoti Celje ali pa jo pošljejo po pošti naslednji delovni dan.

Potni list

Cena izdelave potnega lista je odvisna od njegove veljavnosti ter od hitrosti izdelave. Če izdelamo potni list po redni poti, bomo na njega čakali predvidoma 5 delovnih dni, pri prednostni izdelavi pa lahko potni list prevzamemo še isti dan na Upravni enoti Celje ali pa ga pošljejo po pošti naslednji delovni dan.

Redna cena za izdelavo potnega lista, ki ima veljavnost 10 let stane 48,67 €. Potni list z veljavnostjo petih let stane 41,87 €, z veljavnostjo treh let 37,77 € in z vveljavnostjo enega leta pa 37,37 €.

Prednostna izdelava potnega lista z veljavnostjo 10 let stane 62,27 €, z veljavnostjo petih let 48,67 €, z veljavnostjo treh let 40,47 € in z veljavnostjo enega leta 39,67 €.

Naj še dodamo, da je za prednostno izdelavo dokumenta (biometrična osebna izkaznica, potni list) treba oddati vlogo na katerikoli upravni enoti ali na krajevnem uradu po Sloveniji najkasneje do 11. ure, če želimo dokument prevzeti isti dan. Prednostno izdelan dokument nas na Upravni enoti Celje čaka po 12.45 uri. Če pa vlogo oddamo od 11. ure dalje, pa je dokument za prevzem na voljo naslednji delovni dan predvidoma po 10. uri, prav tako na Upravni enoti Celje.

Deli članek