Avsenikova glasba letos obeležuje že 70 let. Vnuk velikega Slavka Avsenika je temu jubileju v čast s svojim ansamblom, očetom Gregorjem in sestro Moniko odigral že kar nekaj koncertov, med drugim tudi v tujini. Odzivi so odlični, dvorane razprodane, glasbeniki pa neizmerno ponosni.

70 let Avsenikove glasbe
(Foto: Žan Zajc, Innea studio)

Sašo Avsenik priznava, da je njegov priimek zanj velika odgovornost

“Odgovornosti svojega priimka se na začetku svoje glasbene poti nisem zavedal, saj smo bili ljubiteljski ansambel. Z leti se je to seveda spremenilo. Naše občinstvo je vedno večje,  poslušajo nas različne generacije in zato je tudi odgovornost vedno večja. Ljudem moramo ponuditi kvaliteto in jim na koncertu približati oziroma utrditi ljubezen do Avsenikove glasbe. Potruditi se moramo, da jih bodo na ta priimek tudi v prihodnosti vezali lepi spomini,” pove Sašo Avsenik, ki se še dobro spominja časov, ko si je “atovo” glasbo vrtel še na kasete. “Sedaj, ko ne samo poslušam, ampak Avsenikovo glasbo tudi izvajam, me obda kopica spominov. Ta glasba se mi je od nekdaj zdela zabavna, vedno me napolni z energijo in spravi v dobro voljo. Kot izvajalec pa lahko rečem, da je potrebno veliko truda, veliko discipline in želje, da lahko kot glasbenik to energijo, ki jo ta glasba nosi v sebi, predaš naprej. Na odru je vedno potrebno najti motivacijo, da občinstvo začuti čar teh melodij. Šele zdaj sem se začel zavedati, kako so se morali včasih potruditi, da so Avsenikovo glasbo zasidrali v svet.

Občinstvo je tisto, ki koncert spremeni v praznovanje

Ansambel Saša Avsenika skupaj z Gregorjem in Moniko Avsenik v sklopu jubilejnih koncertov ob 70. obletnici Avsenikove glasbe polni dvorane, širi evforijo in riše nasmehe na obraz ljudi. Kljub temu, da je program koncerta vedno zasnovan enako, je vsaka publika zase edinstvena, skupen pa jim je val navdušenja ob zvokih Avsenikovih skladb. “Veliko srečo imamo, da imamo takšno publiko, ki na koncert pride z veseljem, z naklonjenostjo in v koncertu uživa,” pove Sašo Avsenik.

Jubilejni koncert je sestavljen tako iz največjih Avsenikovih hitov in ponarodelih skladb kot iz tistih malo novejših. Del koncerta je tudi družinski program skupaj z Gregorjem in Moniko Avsenik. “Ti koncerti niso samo koncerti. Mi z velikim ponosom obeležujemo 70 let Avsenikove glasbe in to čuti tudi publika, ki je na koncu tista, ki koncert spremeni v praznovanje,” še doda Sašo.

Otroke učiva, da je čar glasbe druženje

Člani Ansambla Saša Avsenika ogromno dni v letu preživijo na odrih v tujini. Usklajevanje družine in glasbenega življenja ni vedno enostavno, kot pravi Sašo, ampak ima tudi to, tako kot vse v življenju, svoje prednosti in slabosti. “Moja žena je steber naše družine, jaz pa sem nekako prevzel karierni del. Ne glede na vse pa se trudim, da čas, ko sem doma maksimalno izkoristimo. Takrat Živo in Vido naprimer skupaj odpeljeva v vrtec, čez dan narediva vse svoje obveznosti, popoldne pa se odpravimo na kakšen sprehod. Vedno se mi tudi pridružita, ko vadim harmoniko in se tudi ob tem pozabavamo. Učiva jih, da je čar glasbe ravno druženje in zabava,” pove Sašo, ki priznava, da glasbenih ambcij še nimata, saj sta zato še premladi, bo pa jih ne glede na to, kaj bosta v življenju počeli, brezpogojno podpiral.

70 Let Avsenikove glasbe
(Foto: Žan Zajc, Innea studio)

Avsenikova glasba je del slovenske kulturne dediščine

V letu 2023 mineva 70 let, odkar so zazveneli prvi toni Avsenikovih viž. Brata Avsenik sta svoje muziciranje iz domače Jožovčeve gostilne v Begunjah ponesla v svet. Sprva po bližnjih vaseh, kasneje pa na največje odre širom Evrope, Severne Amerike, Kanade, … Ansambel bratov Avsenik je tako gostoval v prestižni Berlinski filharmoniji, večkrat so razprodali münchensko Olympiahalle, ljubljansko Halo Tivoli, odpirali so polete v Planici, gostovali na olimpijadi v Sarajevu, prejeli mnogo nagrad za število prodanih nosilcev zvoka in so bili mnogokrat odlikovani za svoje delo. Po zaključku delovanja Ansambla bratov Avsenik so družinsko glasbeno tradicijo nadaljevali Gregor Avsenik s svojim ansamblom ter Gašperji; leta 2009 pa je harmonika ponovno prišla v Avsenikove roke. Sašo Avsenik, vnuk Slavka, je na znameniti oddaji Musikantenstadl v Passau prvič zaigral s svojimi muzikanti. Po štirinajstih letih lahko mirno zapišemo, da Sašo upravičuje nasledstvo dedka na harmoniki. S svojim ansamblom polni koncertne dvorane po Sloveniji in tujini, trikrat je že razprodal Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, sprejemal slovenske športne junake, pesem Ena bolha na pomoč pa trenutno kraljuje na lestvicah slovenske narodno-zabavne scene.

Vrhunec koncertov ob 70. letnici Avsenikove glasbe se bo odvil v prestolnici

V pravljičnem ambientu Ljubljanskega gradu pripravljajo Monika, Gregor in Sašo Avsenik s svojim ansamblom Avsenikov večer, posvečen praznovanju 70. obletnice Avsenikove glasbe. Ob vrhuncu jubilejnih koncertov bodo v goste povabili imenitna imena slovenke glasbe, ki so svojim doprinosom zaznamovali bogato Avsenikovo glasbeno dediščino ali pa so se v svojem glasbenem delovanju poklonili Avsenikovi glasbi. Jubilejni koncerti posvečeni velikanu slovenske glasbe, se bodo sicer odvijali še do konca letošnjega leta.

Deli članek