Na Facebooku je danes zaokrožil zapis Sebastjana Kamenika, ki je slep, za večjo samostojnost pa poleg bele palice uporablja tudi psa vodiča.

Sebastjan Kamenik
(Foto: Facebook Sebastjan Kamenik)

Pes vodič slepo osebo spremlja na vsakem koraku, kar pomeni, da lahko z njim vstopi tudi v trgovino, na avtobus ali v zdravstveni dom. S tem je slepi osebi omogočena še večja samostojnost pri premagovanju vsakdanjih izzivov.

Sebastjan pa je imel danes neprijetno izkušnjo, ki se mu je zgodila v eni izmed gostiln. Kot je zapisal v objavi, ga osebje s psom vodičem Šarkom ni spustilo noter in sta tako ostala pred zaprtimi vrati gostilne Turist Frankolovo.

13. člen Zakona o zaščiti živali pravi, da Psi-vodiči slepih in psi-pomočniki invalidov imajo skupaj s svojim skrbnikom vstop na vsa javna mesta in v sredstva javnega prevoza. Prav tako psom vodičem ni treba imeti nagobčnika na javnih mestih in v sredstvih javnega prevoza.

Za pojasnilo smo prosili tudi omenjeno gostilno, njihov odziv še čakamo

Lastnik gostilne se je Sebastjanu za neprijetno izkušnjo po objavi opravičil, zaradi tega jo je umaknil iz Facebooka. Spodaj je objavljeno pojasnilo.

Deli članek