Biometrična osebna izkaznica z aprilom 2023 dobiva še zadnjo funkcionalnost, ki so jo obljubili ob predstavitvi. Uporabljati jo bo mogoče kot kartico zdravstvenega zavarovanja ZZZS.

Biometrična osebna izkaznica

Z biometrično osebno izkaznico bo poleg identifikacije z digitalnim kvalificiranim potrdilom in možnostjo elektronskega podpisa omogočena tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da bomo z njo lahko obiskali osebnega zdravnika ali dvignili zdravila v lekarni, oziroma, če poenostavimo – biometrična osebna izkaznica bo nadomestila zdravstveno kartico ZZZS.

Zadnjo »obljubljeno« funkcionalnost so pri ZZZS razvijali skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in ministrstvom za javno upravo. Kot so še dodali, bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev izvesti prilagoditev informacijskega sistema, zato je priporočljivo, da imajo uporabniki v prvih tednih aprila s seboj še vedno kartico zdravstvenega zavarovanja.

Do konca leta 2023 bo izdanih več kot 500.000 biometričnih osebnih izkaznic

Od 28. marca 2022 do 13. marca 2023 je bilo izdanih več kot 400.000 biometričnih osebnih izkaznic. V letošnjem letu pa po informacijah notranjega ministrstva poteče več kot 130.000 osebnih izkaznic. Tako bo konec leta število izdanih biometričnih osebnih izkaznic več kot 500.000.

Deli članek