A1 Slovenija bo s 30. junijem 2023 ugasnilomrežje tretje generacije(3G/UMTS). A1 tako slediTelekomu Slovenije,ki je omrežje 3G ugasnil septembra lansko leto.

A1 Slovenija

Omrežje 3G danes uporabljajo le še nekatere starejše naprave, ki so v večji meri namenjene le prenosu podatkov (starejše pametne ure, senzorji itd.). Kot so še zapisali, je v njihovem omrežju manj kot 5% naprav, ki podpirajo zgolj 3G povezljivost. Večina uporabnikov izklopa omrežja 3G ne bo občutila, saj večina pametnih telefonov in tablic že podpira 4G omrežje in bodo v njega tudi samodejno preusmerjeni, za pogovorne storitve pa še vedno ostaja aktivno omrežje 2G. Novejše mobilne naprave, ki podpirajo omrežje 4G so prav tako certificirane za VoLTE, to pomeni, da se klici izvedejo v omrežju 4G, kjer je zvok kvalitetnejši, hkrati pa lahko uporabljamo tudi prenos podatkov.

Večina prometa se izvede preko omrežja 4G in 5G

Kot so še zapisali v obvestilu, večino prenosa podatkov uporabniki opravijo v omrežju 4G in 5G. Ukinitev omrežja 3G posledično pomeni sprostitev dodatnih frekvenc, ki jih bodo namenili za razširitev kapacitet v omrežju 4G in 5G. Za končne uporabnike to pomeni posledično višja hitrost in boljši odzivni časi. Trenutno je najvišja hitrost v omrežju 4G 300/50 Mbps, v 5G pa 1000/100 Mbps. Prehod zgolj na 4G in 5G pomeni tudi bolj učinkovite rešitve, kar prinaša manjšo porabo električne energije. Pri A1 Slovenija vsem tistim, ki uporabljajo naprave zgolj s tehnologijo 3G svetujejo, da jih čimprej zamenjajo z novejšimi, ki podpirajo 4G ali 5G.

Deli članek