O skupini Fehtarji se zadnje čase veliko govori. Kljub temu, da polnijo dvorane po vsej Sloveniji, podirajo rekorde, navdušujejo oboževalce in da njihove pesmi presegajo milijone ogledov na kanalu YouTube, Fehtarji ne počivajo. Danes v svet namreč pošiljajo duet s Tilom Čehom z naslovom “Sir”.

Fehtarji in Til Čeh - Sir 1
(Foto: NeoVisuals)

Po schatzi-ju je čas za novo apres-ski pesem

Schatzi, ki so ga Fehtarji prvič zaigrali in predstavili decembra prejšnje leto, z njim pa napovedali svojo novo turnejo Schatzi tour, je v samo treh tednih dosegel milijon ogledov na portalu YouTube, neverjetni uspeh pa žanje tudi na njihovih koncertih. “Vedeli smo, da imamo nekaj dobrega, ampak Schatzi je res presegel vsa naša pričakovanja in zato mu dodajamo še en apres-ski komad z naslovom SIR,” povedo fantje iz skupine Fehtarji in dodajo: Fehtarji se odlično počutimo na smučiščih, uživamo na koncertih naše turneje Schatzi tour in mislimo, da bo Sir našo turnejo naredil še boljšo in še bolj energijsko nabito.

Vsi smo odpičeni na svoj način

Fehtarji in Til so se spoznali na snemanju enega izmed njihovih videospotov. Kot pravi Til, so se zelo hitro ujeli, saj so vsak po svoje malo odpičeni. “Večkrat smo se šalili, da moramo nekoč skupaj posneti duet, in po parih mesecih je moj manager Raay naredil komad, ki je bil daleč od vsakdanjega. Tako so se naše šale prelevile v dejanja in danes vam predstavljamo “Sir”. “Z njimi se imam vedno noro dobro in ponosen sem na končni izdelek,” pove Til in doda: “V veliko čast mi je, da imam od danes naprej duet s trenutno najbolj vročim narodno-zabavnim bandom pri nas in še kar ne morem verjeti, da sem prav jaz tisti, s katerim si Fehtarji delijo njihov prvi solo duet. Energije med nami so preprosto stekle, nič nismo naredili na silo in verjamem, da bodo našo pristnost začutili tudi poslušalci.”
Fehtarji pa ob tem še povedo: “Pesem nima našega tipičnega zvena, preizkušamo nov teren in zato je sodelovanje s Tilom odlična priložnost, da razširimo naš repertoar. Vsi imamo radi sneg, obožujemo smučanje in ljubimo slovensko glasbo. Odlična kombinacija, kajne?”

Fehtarji in Til Čeh - Sir 2
(Foto: NeoVisuals)

S harmoniko se odpravljajo na legendarno plažo Zrče

Res je, da smo na odrih po Sloveniji vajeni balkanskih zvezd, ampak tokrat so Fehtarji poskrbeli, da bo pri naših sosedih na Hrvaškem zabava s harmoniko in izključno slovenskim repertuarjem. Fehtarji bodo namreč nastopili na enem izmed najbolj znanih poletnih festivalov. “Slovenska glasba bo živela, dokler jo bomo ustvarjali, izvajali in prepevali. Dokazali smo, da glasba podira meje in da lahko harmonika napolni Kongresni trg, razproda največje klube po Sloveniji in celo zazveni pri naši sosedih Hrvatih. Naredili smo nekaj, kar se je nekaterim zdelo nemogoče. Vsi, ki hodijo na naše koncerte in jih zelo hitro tudi razprodajo, so dokaz, da smo Slovenci kljub vsemu ponosni na svoje korenine in na harmoniko, ki je našo državo zaradi Avsenika, Slaka in drugih brez dvoma zapisala na svetovni glasbeni zemljevid.

O Fehtarjih

Fehtarji so narodnozabavna senzacija, ki je pravzaprav uspela čisto po naključju. Štirje glasbeniki, Matic Plevel, Blaž Jenkole, Samo Kališnik in Domen Kovač, vsak iz svojega banda, so skupaj pod drugačnim imenom nastopali že kar nekaj let nazaj. Med epidemijo, ko nastopov ni bilo, pa so začeli glasbeno ustvarjati in resneje razmišljati o zgodbi Fehtarjev. Takrat so navdušili s pesmijo “Najboljši sem”. Podprlo jih je mnogo glasbenih prijateljev, pesem pa so zelo dobro sprejeli tudi poslušalci. Ker so za harmoniko in rock’n’roll, kot pravijo sami, so kmalu po sprostitvi ukrepov in izidu prve skladbe priredili prvi TRAHTAR DRIVE IN koncert v zgodovini Slovenije in poskrbeli za pravo senzacijo. “Na ta koncert so se pripeljali traktorji iz drugega konca Slovenije, bilo je res nepozabno,” so povedali Fehtarji. Kasneje so nadaljevali z novimi glasbenimi podvigi in v okviru turneje “Podeželski Rock’n’roll” organizirali še Gojzar tanc, Helouvin in finale turneje na Kongresnem trgu. “Naš cilj je širiti slovensko glasbo na način, ki je blizu ljudem – z zabavo,” povedo fantje, ki vsak vikend navdušujejo na različnih koncih Slovenije. Decembra pripravljamo nekaj velikega, nekaj spektakularnega in upamo, da bodo takrat z nami vsi, ki so željni dobre glasbe in še boljše zabave.

O Tilu

Piše se Čeh, a težko bi našli bolj zavednega Slovenca. Njegovo življenje je prepleteno s harmoniko, v avtu posluša slovensko glasbo tako naglas, da so se mu že pokvarili zvočniki, iz žepa pa mu za srečo kuka petelin v barvah slovenske zastave. Til Čeh je človek mnogih želja in hobijev (bivši dirkač, skiper, učitelj smučanja,…), a niti eden se ne more primerjati z ljubeznijo in trudom, ki ju vlaga v ustvarjanje glasbe. Potem, ko se je širni Sloveniji predstavil v šovu Slovenija ima talent pridno jadra v srca Slovencev. Skupaj s svojim bandom “Petelini” pa hodijo po poti zabave. Od odra do odra…

Deli članek