V sklopu sejma CES je Qualcomm napovedal modem 5G, ki bo prinesel tudi komunikacijo s satelitskim omrežjem. Tako telefoni Apple ne bodo več edini, ki bodo omogočali klice in sporočila v sili s pomočjo satelita.

Satelitski telefon

Povezovanje v satelitsko omrežje za mobilne telefone Bo prvič vključil v modem X70 5G, ki je sicer že del Snapdragona 8gen2, vendar prve pošiljke tega procesorja še nimajo podpore za ustrezne frekvence. Modem podpira frekvenčne pasove okoli 1600 MHz in bo uporabljal satelitski sistem Iridium, ki pokriva več ali manj celoten planet, sateliti pa se nahajajo v nizkozemeljski orbiti. Za primerjavo, Apple se zanaša na satelitski sistem Globalstar, ki je – po navedbah – nekoliko manj zanesljiv, saj se sateliti nahajajo v srednji orbiti, poleg tega pa so tudi manj številčni in starejše tehnologije.

Pošiljanje in sprejemanje sporočil kjerkoli na svetu

Ta sistem pa ne bo omogočal zgolj klica v sili na odročnih lokacijah. Zaradi lažje dostopnosti in povezljivosti bo mogoče celo pošiljanje in sprejemanje kratkih sporočil. Slednje naj bi potekalo prek namenske aplikacije, kako se bo storitev zaračunavala zaenkrat še ni znano. Sodeč po govoricah, naj bi podporo za Iridium satelitski sistem kot prvi imel prihajajoči telefon Samsung Galaxy S23.

Deli članek