Prek DAB+ omrežja je trenutno možno poslušati 35 radijskih programov, v kratkem pa bodo v omrežje vključene še nekatere nove. 18 radijskih programov je slišnih po celi Sloveniji, medtem ko jih je 17 slišnih na polovici ozemlja Slovenije, so zapisali na spletni strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije.

DAB+

Večina radijskih programov, ki odajajo v DAB+ omrežju je dostopnih tudi na FM frekvencah. Med oddajanjem v FM ali DAB+ načinu so prav za slednjega izpostavili številne prednosti. DAB+ omrežje praviloma zagotavlja večjo pokritost, zaradi digitalnega načina oddajanja pa je sprejem kakovostnejši in manj odvisen od vplivov objektov v okolici. Prav zato Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije poudarja prednosti oddajanja programa prek DAB+ tehnologije.

Poslušalci za sprejem programov prek digitalnega radia potrebujejo ustrezne radijske sprejemnike, ki podpirajo sprejem DAB+. Na trgu pa so tudi sprejemniki, ki omogočajo sprejem tako analognega FM radia kot digitalnega radia DAB+. Z novim Zakonom o elektronskih komunikacijah pa je postala obvezna vgradnja sprejemnika za digitalni radio v nove avtomobile.

Kakšne so še prednosti DAB+?

DAB+ poleg zvoka omogoča tudi večpredstavnostne vsebine, ki lahko dopolnjujejo radijske programe ali ponujajo povsem nove storitve, kar pri radijskih programih prej ni bilo možno. To so tekstovna in slikovna sporočila v zvezi s predvajanim programom. Omogoča pa tudi elektronski programski vodič.

Kje kupiti DAB+ sprejemnik?

DAB+ sprejemnike je mogoče kupiti v izbranih tehničnih trgovinah po Sloveniji, med njimi lahko izpostavimoConrad,Big Bang,Mimovrstein ostale. Bodite pozorni, da je v opisu izdelka navedeno, da naprava podpira DAB+.

Deli članek