Lansko leto smo imeli pogovor s pisateljico in pesnico Nino Kosmač ob Novem letu. Letos smo ji ob istem času zastavili nekaj vprašanj.

Nina Kosmač

Ali si izpolnila vse cilje, ki si si jih zastavila lansko leto?

Žal ne.

Preko socialnih omrežij smo videli, da ste imeli Božične karaoke oziroma zabavo. Ali je bilo zabavno za Božič?

Glasba je del mojega vsakdana. Vsi prisotni smo imeli mikrofon v roki, tako da v bistvu ni bilo priložnosti za morebitne ekscese ali družinska obračunavanja. Dejansko pa ne maram decembrskih praznikov. Sem oboževalka poezije Silvije Plath in mislim podobno kot ona glede božičnih post- festum trenutkov. Pesnica Plath je zapisala: » Počutila sem se nasičeno, neumno in razočarano. Podobno kot naslednji dan po Božiču.« Glede na dejstvo, da omenjam Plathovo, naj dodam, da je pesnica dva dni preden je storila samomor, napisala pesem, ki se dogaja na Božični dan o balonih ( angleško : Ballons ). Ne maram decembrskih praznovanj iz več razlogov. Običajno se veselimo kot in se potrudimo za decembrska praznovanja, ki mnogokrat izpadejo klavrno, ne glede na trud in pričakovanja, ki smo vložili v priprave tovrstnih praznikov. Ne, ne maram decembrskih praznovanj!

Katere želje in cilje si si zastavila za leto 2023?

Veliko njih ! Preveč, da bi jih lahko vse izpolnila! Moramo ciljati v zvezde, da se bomo lahko vzdignili vsaj nad oblake!

Česa pa želiš sebi in drugim v letu 2023?

Več zaupanja v medije, oziroma ,da bi lahko našli verodostojen medij. Manj negativnih stvari za vse. No, izgleda, da so bile pacifistične želje, da ne bi bilo vojnih konfliktov – iluzija. Torej čim manj lakote; trpljenja in več medsebojnega zaupanja želim nam vsem!

Deli članek