Včeraj se je ob 5. uri zjutraj začel že osmi 28-urni dobrodelni maraton Radia 1 in DM, ki je trajal do 9. ure danes zjutraj. Poslušalci so skupaj z tremi voditelji Miho Deželakom, Jano Morelj in Denisem Avdičem zbirali denarna sredstva za pomoč družinam v stiski. Letos se je v najdaljšem Denis Avdič šovom zbralo neverjetnih 1.154.873,60 €, kar je nov rekord vseh 28-urnih dobrodelnih maratonov.

Miha Deželak, Jana Morelj in Denis Avdič
(Foto: Radio 1)

Gre za najdaljši Denis Avdič šov, ki se že tradicionalno odvije pred božičem. Namen 28-urnega dobrodelnega maratona v sklopu Denis Avdič šova je zbiranje denarnih sredstev za pomoč družinam v stiski. Poslušalci so tako med najdaljšim Denis Avdič šovom lahko poslali SMS s ključno besedo POMAGAM1 ali POMAGAM5 na 1919 in prispevali 1 oziroma 5 €. Prav tako so lahko denarni prispevek oddali v vseh DM poslovalnicah po Sloveniji.

Dobrodelni koncert Radia 1

Na Kongresnem trgu se je v sklopu 28-urnega dobrodelnega maratona včeraj ob 19. uri odvil veliki dobrodelni koncert Radia 1, na katerem so nastopili Vatra, Flirrt, Miran Rudan in DESIGN ter California, na koncu pa je nastopil še gost presenečenja Alfi Nipič. Na odru so bili tudi radijski voditelji, koncert pa je povezoval Denis Avdić.

Kot že običajno, so tudi letos najdaljši Denis Avdič šov popestrili številni gostje. Med njimi so bili novinar v oddaji Svet na Kanalu A Aleksander Pozvek, pevka Nika Zorjan, pevec Luka Basi, pevka Nina Pušlar, duhovnik Martin Golob in mnogi drugi.

Za koga so se zbirala denarna sredstva?

Spodaj objavljamo zgodbe družin, katerim so na osmem 28-urnem dobrodelnem maratonu Radia 1 in DM pomagali poslušalci. Kot so še dejali na Radiu 1, je družin s podobnimi zgodbami še veliko, vendar se s svojo stisko ne želijo izpostaviti.

Poslušalka Sabina nam je zaupala težko življenjsko zgodbo in izvedela, da bo prejela našo pomoč!

“Poklicali smo Sabino, ki je v hudi stiski. Potrebuje mojo, tvojo oz. pomoč vseh nas, ki smo danes tu na dobrodelnem maratonu. Zaupala nam je svojo težko življenjsko zgodbo, ki te pretrese. Povedala nam je, kako živi in v kakšnem stanju je njena hiša … Ob tem spoznaš, da nekateri živijo v res hudih življenjskih razmerah.
Živi sama z 19-letnim sinom Anejem na zelo stari kmetiji. Anej je invalid 3. kategorije. Sama ima plastično koleno, saj zaradi operacije na kolenu in sepse, ki ji je požrla kost ne more normalno hoditi. Ima invalidsko pokojnino, ki znaša 529 evrov. Sina si želi poslati v službo, ampak ne more, ker ga rabi doma, da delo opravi v njuni štali, saj sama ne zmore vsega.
Lani sta s sinom ostala sama v “sekundi petindvajst” kot reče Sabina. Janez (ki je bil kot pravi izjemen človek) je umrl tako, da je nekega jutra šel na wc, Sabina ga je zunaj čakala in ga klicala. Ko sta s sinom na koncu šla pogledat, je mrtev sedel na wc školjki, saj ga je zadela kap. Sabina in Anej potrebujeta denar za nova okna, saj njuna zamakajo in se tudi ne zapirajo dobro. Vsakič, ko pride nevihta, robove oken oblagata z brisačami, da v hiši ni poplave.” (VIR: Youtube / Radio 1)

Pretresljiva zgodba: Trije otroci ostali brez mamice – partner jo je zadavil pred njihovimi očmi

“To je pretresljiva zgodba družine, ki so ostali brez mamice. V studio se nam je v solzah javila babica Anica Muhič iz Novega mesta, ki je ostala brez hčerke, njeni trije vnuki pa brez mamice.
Mamica je umrla pred njihovimi očmi, zato so doživeli hudo travmo. 11-letna Zoja, 9-letna Živa in 6-letni Gal so pred enim mesecem (16. 11.) doživeli največji šok v svojem življenju. Gal je tisto noč tekel k mamici, da mu prebere pravljico, a ni mogel odpreti vrat. S sestrama so jih skupaj odprli in videli, kako partner davi mamico.
Mamica Sandra je pristala v bolnišnici, saj je utrpela hude poškodbe (kot pravi Sandrina mama Anica, je bila glava mrtva, telo pa je priklopljeno živelo). In ravno to nedeljo, 18. 12., je Sandra za posledicami poškodb umrla.
Pogreb bo to soboto, otroci pa zdaj živijo z babico Anico in dedkom Ivanom. Babica in dedek se trudita ostati močna zaradi otrok.” (VIR: Youtube / Radio 1)

Vaski se je po smrti moža življenje obrnilo na glavo: Ko zmanjka denarja tudi za ogrevanje …

“Poslušalka Vaska iz Lesc ima za seboj težko zgodbo. Pred štirimi meseci je izgubila moža, zdaj pa je čisto na dnu. Živi v mrzlem domu in nima denarja za ogrevanje. Stiska je tako huda, da se je morala obrniti na nas, na vse, ki bi ji lahko pomagali. Dokler sta imela dve pokojnini, sta nekako še živela, zdaj pa je Vaski res težko.
Je invalidsko upokojena, ima umetna kolena, sladkorko bolezen, težave s srcem in je invalid I. kategorije. Ob nizki pokojnini in vdovskem dodatku težko shaja, zdaj pa so v 120 let stari večstanovanjski hiši, kjer živi, menjali streho in mora naslednjih pet let mesečno plačevati 90 evrov v rezervni sklad.
Ima dve hčerki, ena je samohranilka v občinskem stanovanju in je brez dela, druga pa ima tri otroke in kredite. Občasno Vaski prineseta kaj hrane, ne moreta pa ji pomagati pri večjih zneskih. Ima staro peč, za katero se boji, da jo bo kmalu zalilo. Kupila je štiri kubike drv, od tega je porabila že tri, zato jo skrbi, da jo bo kmalu zeblo. Želi si nove peči in drv.” (VIR: Youtube / Radio 1)

Tragična zgodba Bogdana iz Črnomlja – očeta petih otrok

“Bogdan je oče v petčlanski družini, ki živi v podstrešnem stanovanju njegovih staršev. Leta 2017 je Bogdan imel delovno nesrečo, ko je delal v Nemčiji, da bi družini uredil lastno hišo. Nanj je padel delovni oder in ostal je brez ene ledvice, tudi druga ne dela tako, kot bi morala. Naslednje leto po nesreči je družina izvedela za diagnozo hčerke Patricije, to je otroški rak, nevroblastom, rak simpatičnega živčevja. Zdravila se je leto in pol, letos maja pa se je kljub vsem intenzivnim terapijam bolezen ponovila. Vmes se je leta 2018 zgodila še ena tragedija. Bogdan je bil s Patricijo na zdravljenju v Ljubljani, ko je žena Jasmina ob 23:00 k zdravniku peljala (sicer prej čisto zdravega) dvetletnega sina Tima, ker se je čudno obnašal. Ko so ga naslednji dan ob 3:00 k zdravniku pripeljali že drugič, so ga poslali v bolnišnico v Novo mesto, kjer je ob 5:00 umrl. Obdukcija je pokazala, da je imel vneto srčno mišico. Tudi žena Jasmina je imela nesrečo, odprti zlom noge in zlomljeni dve vratni vretenci, saj je nanjo padlo drevo.
Želijo si peči na drva in harmoniko za 13-letnega sina Leona.” (VIR: Youtube / Radio 1)

27-letna Jasmina je zelo bolna in živi z nepredstavljivimi dolgovi

“Jasmina je stara 27 let, v najemniškem stanovanju živi s partnerjem in dvema otrokoma, ki sta stara 5 in 7 let. Jasmina je v zelo slabem zdravstvenem stanju, ker ima že celo leto sesuta pljuča (najverjetneje zaradi trikratnega covida, pljučnice in bronhitisa), ima težave s kašljem in težjim dihanjem, ves čas hodi na različne preiskave. Ostala je brez službe, ker ji v restavraciji ne bodo podaljšali pogodbe. Že v zgodnji mladosti je mama zapustila družino in z Jasmino nima stikov, oče pa je umrl pri njenih enajstih letih. Na Jasmino je zdaj padel tudi strošek doma starejših za babico, saj tudi stric ni več živ. Ker ne zmorejo plačevati rednih položnic, se dolgovi nabirajo.” (VIR: Youtube / Radio 1)

Polona more hoditi ven iz hiše na stranišče z vedrom v roki

“Polona je zaposlena kot negovalka in živi v stari večstanovanjski hiši. WC je skupen, zunaj, “na štrbunk” in ni priključen na vodovod, zato mora vodo za splakovanje vedno nesti s sabo. Njeno stanovanje je brez štedilnika, tuš si je naredila kar sama, sredi kuhinje. Želela se je prijaviti za neprofitno stanovanje, a ni imela 500 evrov za varščino. Ima veliko dolgov do zavarovalnic in operaterjev, želi si jih odplačati, da bi splezala na zeleno vejo. Vmes so prišli že rubeži, ki jih je prepričala, da ji niso vzeli stvari. Zaradi slabih bivanjskih razmer se je Polonina 19-letna hči odselila k fantu. Želi se vpisati na izredni študij veterine, ki ji ga Polona ne more omogočiti.” (VIR: Youtube / Radio 1)

Deli članek