S prihodnjim letom bodo lahko letalske družbe znotraj Evropske unije na svoja letala namestile najnovejšo tehnologijo, ki omogoča povezljivost v mobilno omrežje 5G. S tem bo letalski način, ki je trenutno še med letom obvezen postal preteklost.

Letalo 5G

Trenutni predpisi od potnikov zahtevajo, da pred vzletom in med celotnim trajanjem leta izklopijo mobilne telefone ali pa vklopijo letalski način. Gre za varnostni ukrep, namenjen preprečevanju motenj v telekomunikacijskih in navigacijskih sistemih letala, vendar so izkušnje pokazale, da je tveganje za motnje zelo majhno. Nekatere letalske družbe sicer omogočajo uporabo brezžičnega omrežja Wi-Fi med letom, običajno proti plačilu.

Pokritost s 5G bo omogočena z vgradnjo tako imenovane “pikocelice” v letalo. Prek te omrežne postaje se lahko klici, SMS sporočila in mobilni podatki pošiljajo prek satelitskega omrežja v mobilno omrežje na tleh. Rok, do katerega morajo države članice EU omogočiti frekvenčne pasove 5G za letala, je 30. junij 2023.

Kaj pa cena?

V mobilnih omrežjih “na tleh” znotraj območja EU velja način “gostuj kot doma”. Ali bodo cene klicev, SMS sporočil in mobilnega prenosa podatkov med letom nad območjem EU prav tako regulirane zaenkrat še ni znano. Če se slednje ne zgodi, ostaja vklop letalskega načina še vedno najboljša rešitev, saj cene gostovanja zagotovo ne bodo nizke.

Deli članek