Hrvaška bo s 1. januarjem 2023 vstopila v evroobmočje in s prevzemom evra ukinila hrvaške kune (HRK) kot uradno plačilno sredstvo.

Hrvaška kuna

Do omenjene spremembe je tako še nekaj več kot mesec dni časa. V kolikor imate tudi sami hrvaške kune v gotovini ali v kovancih oziroma na svojih bančnih računih, le-te s 1. januarjem 2023 ne bodo več uporabne. Še vedno pa jih bo mogoče prodati oziroma zamenjati za evre.

Kaj se bo zgodilo s hrvaškimi kunami (HRK) na bančnih računih po novem letu?

Pri NLB so v svojemsporočiluzapisali, da bodo ob prehodu na 1. januar 2023 na vseh paketih in računih strank (osebnih, poslovnih, varčevalnih) stanja v valuti HRK avtomatsko konvetirali po uradno določenem tečaju 1 EUR = 7,53450 HRK. Nato bodo ta sredstva pripisali obstoječemu stanju v evrih, kar bo vidno v prometu po računu oziroma na izpisku kot ločeno transakcijo.

Hrvaške kune je tako mogoče kupiti in prodati do 31. decembra 2022. Od 1. januarja do 31. marca 2023 pa bo hrvaške kune mogoče le prodati. Po tem datumu menjava hrvaških kun v gotovini za evre pri NLB ne bo več mogoča.

Poleg tega so še zapisali, da bodo vsi morebitni plačilni nalogi v valuti HRK, vneseni z datumom plačila v letu 2023 avtomatsko zavrnjeni. Prav tako bo zavrnjena morebitna vnesena konverzija valut iz ali v valuto HRK z datumom konverzije v letu 2023.

Med 1. januarjem in 28. februarjem 2023 boste lahko brez provizije hrvaške kune zamenjali za evro valuto na blagajni Banke Slovenije. Vsota, ki jo lahko dnevno zamenjate pri Banki Slovenije je omejena na skupni znesek 8.000 HRK. Po 28. februarju 2023 v Banki Slovenije ne bo več mogoče izvršiti brezplačne menjave bankovcev v HRK. Naj še dodamo, da po novem letu ne bo mogoča menjava hrvaških kun za evre pri vseh slovenskih bankah, zato se pravočasno pozanimajte pri svoji banki, do kdaj bodo omogočali prodajo hrvaških kun (HRK).

Deli članek