Nina Kosmač je pristaš evtanazije in pozitivnega pogleda na proces staranja

Nina Kosmač(Foto: Nina Kosmač)

Obiskali smo pisateljico Nino Kosmač, ki je dopolnila 48 let in ji zastavili nekaj vprašanj povezanih s staranjem.

Ali se bojiš staranja?

Vsekakor. Kdo se ne boji staranja ? Ne bojim se izgube zob, sivih las, gub in ohlapne kože. Starost je naravni proces, kateremu ne moreš ubežati. Bojim pa se demence, izgube kognitivnih sposobnosti in nekaterih bolezni. Vse je med ušesi. Zaupam izjavam medijsko uradnega najboljšega španskega psihiatra, ki trdi, da smo lahko veliko bolj srečni pri sedemdesetih kot pri tridesetih ali petdesetih. Prav, tako se ne bojim samote, ki jo prinaša starost. Ne bom si poiskala partnerja izključno iz razloga, da bi imela nekoga ob sebi na stara leta. Raje sem sama kot v toksični zvezi. Po vsej verjetnosti se bom postarala sama. Zelo me je ganila Hanekejeva knjiga ter film o paru starostnikov, ki sta uživala v toksičnem zakonu z naslovom » Amour«.

Ali si prepričana, da se ne bojiš postati nevidna za nasprotni spol?

Nevidnost je še vedno za nekatere super – junake video igric in stripov neke vrste premoč ( super- power) nad ostalimi. Neka starejša priznana pisateljica je dejala, da ji prav nevidnost starosti, daje svobodo, da je lahko v javnosti v vlogi opazovalca. Po očeh starostnikov lahko opazimo, da vedo veliko več od mlajših generacij, vendar včasih to skrivajo. Upam, da bom s starostjo bolj potrpežljiva in modra. Kar se fizičnih atributov tiče pa trenutno obstaja svetovni trend » body positive« starejših žensk. Bernarda Marolt še vedno navdušuje s svojim videzom. Najstarejša manekenka sivih las Carmen Dell’Orefice pri 90. letih služi kruh v modni industriji. Podobno je z nekaj let mlajšo Daphne Selfe. Pri 73. letih Benedetta Barzini dela kot fotomodel, razlaga o težavah mater samohranilk in predava o feminizmu. Igralka Jamie Lee Curtis, ki jih ima čez šestdeset je pred kratkim pozirala gola, kot mnoge druge manekenke starejših letnikov. S tem so dokazale, da je njihovo telo še vedno poželjivo. Marsikatera neznana babica ali vdova je začela šele pri 70. manekensko kariero. Veliko jih je takih starejši gospa, ki so trenutno v spodnjem perilu prave spolne ikone in influencerke, ki zaslužijo več od izobraženih vnukov z razgaljanjem telesa. Podpiram to tendenco, ki se bo upam razširila kot skoraj vse modne muhe, tudi med neznanimi starejšimi gospemi. Upam, da bo doprineslo k boljši samopodobi starejših gospa, ki se ne bodo sramovale lastnega telesa. Morda bo to porušilo določne družbene predsodke in pripomoglo celo k spolnosti ali aktivnejši spolnosti nekaterih parov starostnikov. Upam, da bo temu tako. Vendarle se bojim, da bo ta modna muha prinesla še več težav, kajti vse bo ponovno temeljilo na fizičnem izgledu in starostniki se bodo vračali v najstniška leta, vlagali denar v kozmetične in kirurške storitve, namesto v prehranska dopolnila ter ne bodo imeli časa, ne denarja za vnuke…Se opravičujem, samo karikiram, pretiravam in se malo hecam…

S starostjo pridejo določene diagnoze in nevšečnosti. Kaj misliš o tem?

Dokler so tegobe in bolečine znosne, se je potrebno z njimi spopadati skoraj vsakodnevno. Morda v Sloveniji – glede na majhnost ozemlja- ne bi bilo pametno, če bi bila evtanazija dovoljena. Osebno pa sem pristaš evtanazije, ki je dovoljena v nekaterih državah, kajti kadar ne pomaga niti paliativa in si pri zdravi pameti, je tudi smrt lahko zavestna odločitev in odrešitev. Spoznala pa sem ljudi, ki so bili priklenjeni na posteljo zaradi fizičnih težav, pa so vseeno uživali ob gledanju televizije, vseživljenjskemu učenju, ker so jim možgani še služili. Vse je relativno. Verjamem Bowieju in Balaševiću, da je starost priložnost, da postanemo bolj pristni pred seboj in svetom.

Kako se vidiš na starost?

Ne morem predvideti prihodnosti. Pisatelji, odvetniki, filozofi naj bi dočakali vrh svojih umskih sposobnosti po šestdesetem letu. Nesreče in bolezni ne počivajo. Vsakega lahko doleti možganska kap itn. Sicer pa upam, da bom lahko igrala šah v domu za upokojence. Mislim, da si nihče ne želi biti na stara leta v napoto otrokom, svojcem, družbi ali državi. Izguba sposobnosti odločanja, je sigurno prav tako boleča. To je morda najbolj temna stran starosti in vzrok depresij starejših ljudi.

Deli članek