Evropski parlament je v začetku oktobra sprejel nove predpise, po katerih bo USB-C postal standardni polnilni kabel za male elektronske naprave do konca 2024. Nedavno pa je nova pravila o enotnem polnilcu sprejel še svet ministrov Evropske unije. To pomeni, da bodo ta postala obvezna za vse države članice

USB-C
(slika je simbolična)

Različni polnilci za različne naprave so nepraktični in povzročajo nepotrebne e-odpadke. EU bo vpeljala univerzalni polnilec, kar bo pripomoglo k doseganju okoljskih ciljev in nižanju stroškov. Novi predpisi se nanašajo na mobilne telefone, tablice, digitalne kamere, slušalke, ročne igralne konzole, prenosne zvočnike, e-bralnike, tipkovnice, miške, brezžične slušalke in prenosne navigacijske naprave. Novi prenosni računalniki bodo morali biti prilagojeni 40 mesecev po uveljavitvi predpisov.

Če po uveljavitvi zakona proizvajalci ne bodo opremili svojih elektronskih naprav s priključkom USB-C, jih lahko doleti visoka denarna kazen in prepoved prodaje na trgu Evropske unije. Slednje velja tudi za podjetje Apple, saj uporabljajo lasten lightning vmesnik na svojih napravah.

Evropska unija ocenjuje, da bi lahko potrošniki s tem predpisom privarčevali do 250 milijona evrov, hkrati pa bi se zmanjšala količina odpadkov za kar 11 milijonov ton. Na leto se namreč na območju Evropske unije proda več kot 400 milijonov novih mobilnih telefonov in ostalih malih elektronskih naprav.

Deli članek