Če berete ta prispevek, potem ste povezani v splet. Ali ste se že kdaj vprašali, če vam kdo sledi, ne da bi vi za to vedeli? Vsaka naprava, pa naj bo to računalnik ali pametni telefon, ki ima dostop do interneta je sledljiva. Vse, kar počnete na spletu lahko vidi vaš ponudnik internetnih storitev, najhuje, kar se nam lahko zgodi pa je vdor v našo napravo in s tem kraja občutljivih podatkov. Žal prihajajo takšni časi, ko bo potrebno razmisliti o investiciji v svojo zasebnost, če tega do zdaj še niste storili. V tem prispevku vam predstavljamo VPN omrežje in njegove prednosti uporabe.

Surfshark
(Foto: zajem zaslona / Surfshark ap)

VPN – Virtual private network (po slovensko navidezno zasebno omrežje) je v osnovi programska oprema za zaščito naše zasebnosti v spletu. Z uporabo VPN-ja prikrijemo svojo lokacijo in internetni promet. S pomočjo VPN-ja lahko denimo dostopamo tudi do posameznih vsebin, ki v naši državi niso na voljo (na primer serije in filmi na sVoD storitvi Netflix). VPN omrežje deluje tako, da se naša naprava najprej poveže z oddaljenim računalnikom (tako imenovanim proxy ali namestniškim strežnikom), prek katerega nato obiskujemo druga spletna mesta.
Številni uporabniki po svetu do interneta dostopajo prek VPN omrežja. Zakaj? Ker je v posameznih državah nadzor nad spletnim prometom že del vsakdana, s tem pa jim je odvzeta tudi pravica do zasebnosti. Naj še dodamo, da je preko VPN omrežja zagotovljen varen promet v primeru, ko se povežemo na javno brezžično omrežje Wi-fi. Ko ste v hotelu, na letališču ali v restavraciji in se s telefonom povežete na njihovo javno brezžično omrežje Wi-fi, ste se kdaj vprašali, koliko ljudi je istočasno povezanih na istem omrežju in kakšen je namen posameznika? Obstaja lahko možnost, da vam nekdo sledi in s tem pridobi zaupne podatke, kot so uporabniška imena in gesla za dostop do posameznih aplikacij (socialna omrežja, mobilne denarnice ali mobilne banke). Z uporabo VPN-ja vam v tem primeru nihče ne more slediti, saj gre za šifrirano povezavo. Kot smo že na kratko omenili zgoraj, je VPN zelo uporaben v primeru, da želimo dostopati do vsebin, ki v naši državi niso na voljo. Sem spadajo ponudniki pretočnih video ali glasbenih vsebin, določeni video posnetki na Youtubu, Twitterju in na drugih spletnih straneh. VPN med drugim ščiti denimo tudi vse tiste, ki radi preko protokola P2P prenašajo datoteke (torrente), saj je vsebina v večini primerov pridobljena ilegalno, tovrstno početje pa je prepovedano že v mnogih državah po svetu.

Surfshark VPN: rešitev, kjer je vaša zasebnost na prvem mestu

Na svetu imamo veliko ponudnikov VPN storitev, med seboj pa se razlikujejo po številnih kriterijih. Naj jih naštejemo nekaj:

  • Število naprav, ki so sočasno povezane v VPN omrežje,
  • Število namestniških strežnikov, ki jih ima ponudnik,
  • Hitrost posameznega namestniškega strežnika,
  • Cena.

Surfshark 2
(Foto: zajem zaslona / Surfshark ap)

Omrežje Surfshark ima preko 3200+ strežnikov, razporejenih na 160 lokacijah v 65 državah. VPN aplikacija je na voljo za računalnik z operacijskim sistemom Windows in Mac, za pametne telefone z operacijskim sistemom Android in iOS ter kot razširitev za brskalnika Chrome in Firefox. Namestiti ga je mogoče celo na nekatere pametne televizorje, na igralne konzole ter na izbrane usmirjevalnike. Ena od večjih prednosti Surfsharka je ta, da ga lahko hkrati uporabljamo na poljubnem številu naprav. Surfshark se lahko pohvali z močnim šifriranjem AES-256-GCM, poleg tega pa vključuje tudi možnost MultiHop, ki omogoča šifriranje podatkov na dveh ali več strežnikih, kar to možnost decentralizira in naredi še bolj varno. Funkcija Kill Switch avtomatično prekine povezavo, v kolikor pride do izpada VPN omrežja. Tako točno vemo, kdaj smo povezani v VPN omrežje. Dovoljeno je prenašanje datotek preko protokola P2P (torrenti), zahvaljujoč dobri pokritosti s strežniki je tudi hitrost povezave zelo dobra. V nastavitvah lahko denimo določimo, katere aplikacije ne bodo uporabljale VPN omrežja. Možnost CleanWeb pa poskrbi za blokado nadležnih oglasov med brskanjem.

Koliko stane Surfshark VPN?

Za vse, kar smo našteli zgoraj, bo potrebno odšteti slabih 60 evrov (ddv ni vključen), VPN pa lahko uporabljate kar dve leti (to je manj kot 3,00 evra na mesec)! Če pa se registrirate preko naše povezave, pa za isto ceno dobite Surfshark VPN kar za 26 mesecev (dva dodatna meseca brezplačno)!Kliknite tukaj in izkoristite ponudbo!Če z njihovimi storitvami ne boste zadovoljni, vam v 30 dneh od nakupa povrnejo denar brez dodatnih pojasnil.

Prednosti uporabe VPN omrežja je veliko, mi smo našteli le tiste najbolj ključne. Z gotovostjo lahko trdimo, da je zasebnosti na spletu vse manj, tega pa se morda premalo zavedamo. Seveda pa je na koncu odločitev posameznika, kako bo poskrbel za lastno zasebnost in zaščito svojih osebnih podatkov ter komu bo dovolil vpogled v njegovo zgodovino brskanja po spletu.

*Cene, ki so navedene na naši spletni strani v tem prispevku se lahko razlikujejo od dejanske cene, ki je navedena na uradni spletni strani ponudnika. Končno ceno za nakup Surfshark VPN preverite nauradni spletni strani promocijske ponudbe.

Deli članek