Partis.si, najbolj priljubljen slovenski spletni portal za izmenjavo datotek preko protokola P2P je ponovno nedosegljiv.

Partis donacije
(Foto: zajem zaslona / Partis.si)

Kot je razvidno iz sporočila, ki se prikaže ob obisku portalaPartis.si,so težave povezane s finančnimi sredstvi. V sporočilu so še pozvali uporabnike k donaciji, saj najem strežnikov in prometa ni brezplačen. Dodali so še, da sledilnik (tracker) deluje nemoteno, dostop do spletne strani pa je onemogočen.

V zadnjem letu in pol se sicer spletni portal Partis.si srečuje s številnimi težavami. Vse skupaj se je začelo v marcu 2021, ko je prišlo do požara v podjetju OVH Cloud, kjer so imeli zakupljeno gostovanje. Od takrat naprej so se v osebju odločili, da prenovijo spletni portal, ki pa je bil v tem času že kar nekajkrat nedosegljiv, domnevno zaradi posameznih strežniških ali drugih izpadov.

Kdaj bo Partis nazaj?

To je nemogoče napovedati, saj v sporočilu niso podali konkretnih informacij. Lahko le sklepamo, da se bo to zgodilo takrat, ko bodo zbrali dovolj sredstev za poplačilo strežnikov. Koliko denarja potrebujejo za poplačilo in koliko se ga je do tega trenutka zbralo, pa ni znano. V primeru izgube Partisa, bo za slovensko P2P sceno zagotovo zelo velik udarec, saj so ostale slovenske torrent strani po aktivnosti uporabnikov in naloženi vsebini neprimerljivo majhne.

Deli članek