V Sloveniji so slepi in slabovidni v teh dneh dobili prvo mobilno aplikacijo z imenom Blinda, ki omogoča poslušanje Slovenskih avdio knjig neposredno na pametnih mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android in iOS.

Blinda
(Foto: Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije)

Mobilna aplikacija Blinda je bila razvita in sofinancirana v okviru programa Erasmus+. Namen projekta je bil razviti tehnologijo, ki bi slepim in slabovidnim osebam omogočila enostaven dostop do zvočnih knjig preko mobilne aplikacije, v skladu z Marakeško pogodbo. Mobilna aplikacija Blinda je bila razvita v okviru sodelovanja partnerskih organizacij iz Slovenije, Hrvaške in Nemčije.

Mobilno aplikacijo Blinda lahko uporabljajo slepe in slabovidne osebe ter osebe z motnjami branja. Na voljo je za pametne mobilne telefone z operacijskim sistemom Android in iOS, za dostop do mobilne aplikacije in avdio knjig pa je potrebna predhodna registracija in dokazilo, da spadate med slepe, slabovidne osebe ali med osebe, ki imajo motnje z branjem. V avdio knjižnici je za poslušanje že na voljo več kot tisoč avdio knjig v Slovenskem, Hrvaškem in Nemškem jeziku.

Za dostop do mobilne aplikacije Blinda lahko posameznik oz. upravičenec zaprosi na tej povezavi.Po oddani prijavi je potrebno počakati na odobritev iz strani Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne.

Prenos mobilne aplikacije Blinda pa je mogoč na sledečih povezavah:
Prenos iz Google Play za Android
Prenos iz App store za iOS

Deli članek