Vlada Republike Slovenije je prejšnji teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih pogonskih goriv, ki je z današnjim dnem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen pogonskih goriv na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar – evro. Modelske cene se bodo izračunavale na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Bencinska črpalka

Vlada je regulacijo cen pogonskih goriv uvedla na vseh bencinskih servisih, ki se nahajajo izven območja hitrih cest in avtocest. Na bencinskih servisih, ki se nahajajo ob hitrih cestah ali avtocestah, cene pogonskih goriv določajo trgovci sami, kot je bilo pričakovano, pa so cene poskočile navzgor za več kot 10%.

Z današnjim dnem je na območjih, kjer so cene regulirane treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,755 €, za liter dizelskega goriva pa 1,848 €. Na območjih, kjer cene pogonskih goriv določajo trgovci sami, pa so cene še nekoliko višje. Na bencinskih servisih Petrol je za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,851 €, na bencinskih servisih OMV 1,944 €, za liter dizelskega goriva pa sta oba trgovca postavila ceno pri vrednosti 2 €.

Pred današnjo spremembo so bile cene regulirane na vseh bencinskih servisih po Sloveniji, prav tako so bile tudi cene občutno nižje kot sedaj. Zaradi podražitve so se čez vikend in včeraj na bencinskih servisih vile dolge kolone, ponekod pa naj bi celo zmanjkalo goriva.

Deli članek