Ministrstvo za infrastrukturo je sprejelo sklep, s katerim se vsem upravičencem tudi letos še za eno leto samodejno podaljša veljavnost subvencioniranih vozovnic za brezplačen prevoz v javnem potniškem prometu. Vozovnice namreč potečejo v mesecu juliju.

Rdeča kartica

Podaljšanje veljavnosti subvencionirane vozovnice bo izvedeno avtomatično. To pomeni, da upravičencu ne bo potrebno storiti ničesar. S tem se na ministrstvu želijo izogniti administrativnim postopkom in gneči, ki bi v juniju zagotovo nastajala na avtobusnih in železniških postajališčih. Ministrstvo bo vozovnico podaljšalo tistim, ki so do nje še vedno upravičeni. Če upravičenec izpolnjuje pogoje za podaljšanje veljavnosti subvencionirane vozovnice, bo ta samodejno podaljšana za eno leto.

Do brezplačnega prevoza so upravičeni upokojenci oz. starejši od 65 let, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti. Upravičeni so tudi imetniki Evropske invalidske kartice ugodnosti in vojni veterani (ki prav tako niso v delovnem razmerju in ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti).

Imetniki subvencioniranih vozovnic pa se lahko brezplačno vozijo tudi z mestnimi avtobusi v Ljubljani in Mariboru, od 1. junija 2022 pa tudi v Celju, Kranju, Novem mestu, Krškem in Kopru.

Deli članek