Digitalni bon ’22 je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave, ki ga lahko unovčite za nakup računalniške opreme.

Računalnik
(Slika je simbolična)

Zanj ni potrebno zaprositi in ga ne prejmete v fizični obliki. Namen digitalnega bona je spodbujanje digitalne vključenosti. Vrednost digitalnega bona ’22 je 150 €. Do digitalnega bona ste upravičeni, če ste imeli 12. marca 2022 stalno prebivališče v Sloveniji, hkrati pa izpolnjujete enega izmed spodnjih pogojev:
-Ste osnovnošolec v 7. 8. ali 9. razredu,
-Ste dijak srednje šole,
-ste študent višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju,
-ste študent študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu ali
-ste stari 55 let ali več in se boste udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti.
Do digitalnega bona ’22 ste upravičeni tudi, če izpolnjujete zgornje pogoje in se šolate v tujini. V tem primeru morate od pristojnega organa pridobiti priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22.

Digitalni bon 22 boste upravičenci lahko unovčili med 15. junijem in 30. novembrom 2022 za nakup nove, rabljene ali obnovljene računalniške opreme.

Seznam naprav, ki jih bo mogoče kupiti z digitalnim bonom ’22 je sledeč:
-prenosni, tablični ali namizni računalnik,
-priklopna postaja za prenosni računalnik,
-računalniški zaslon,
-tipkovnica in miška,
-digitalni papir,
-digitalno pero,
-čitalnik pametnih kartic,
-spletna kamera,
-slušalke z mikrofonom,
-večfunkcijske naprave, optični čitalnik (skener), tiskalnik,
3D tiskalnik,
-zunanja pomnilniška enota,
-posebna računalniška oprema za digitalno vključenost invalidov in
-komplet za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Digitalni bon boste lahko v času njegove veljavnosti izkoristili v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih računalniške opreme. Unovčili ga boste lahko osebno v poslovnih prostorih ponudnika blaga ali s spletnim nakupom na podlagi izjave o unovčitvi digitalnega bona. Izjava vsebuje naslednje osebne podatke: ime in priimek, EMŠO in davčno številko. Bratje, sestre, polbratje in polsestre lahko digitalni bon ’22 združite z izjavo o združitvi digitalnih bonov ’22, ki jo določi vlada, in bone koristite za skupni nakup.

Vse informacije in obrazci v zvezi z digitalnim bonom ’22 so dostopni na povezavigov.si

Deli članek