Z današnjim dnem so se spremenila pravila plačevanja pri spletnih nakupih, ki jo predvideva nova direktiva EU o plačilnih storitvah. Nakupovanje prek spleta je možno le z močno avtentikacijo. Potrošnik tako spletnemu trgovcu sporoči in potrdi, da nakup res opravlja prav on, sam pa je še bolje zaščiten pred goljufijami.

Mastercard
(Slika je simbolična)

Direktiva EU o plačilnih storitvah je med drugim prinesla dodatne zahteve za potrjevanje spletnih plačil in s tem izboljšala njihovo varnost ter poskrbela za dodatno zaščito potrošnika pred goljufijami, predvsem z zahtevo po uvedbi močne avtentikacije imetnikov kartic v postopku plačil na daljavo. Kupec mora pri plačilu blaga ali storitve potrditi, da to res opravlja on. Slednje potrdi z vsaj dvema od treh načinov za potrditev istovednosti kupca:
-Nekaj, kar ve: geslo, koda pin, odgovor na varnostno vprašanje,
-nekaj, kar ima: Pametni mobilni telefon ali druga mobilna naprava ali
-nekaj, kar je (biometrični podatki).

Potrebno je še dodati, da potrjevanje na zgoraj navedene načine ne bo v uporabi vedno in pri vseh spletnih trgovcih. Direktiva velja zgolj znotraj evropskega in EEA prostora, kar pomeni, da spletni trgovci izven območja EU/EEA niso dolžni izvajati močne avtentikacije pri spletnih plačilih. Prodajalci pa prav tako ne bodo potrebovali izvajati močne avtentikacije v primeru nižjega zneska nakupa ali ponavljajočih se plačil (kot npr. naročnina na digitalne storitve itd.).

Deli članek