Brezplačno mobilno gostovanje v območju EU/EEA velja že od leta 2017 in na to smo se zelo dobro navadili. Če smo še pred tem ob prehodu meje iz Slovenije ugasnili mobilni internet, tega zdaj ne počnemo več. Slednje še vedno počnemo ob prehodu meje iz območja Evrope kot npr. ko se odpravimo v Bosno in Hercegovino, Srbijo, Švico itd, saj v teh državah kot tudi v vseh drugih izven območja EU/EEA brezplačno mobilno gostovanje ne velja in so cene klicev, sporočil in prenosa podatkov zelo visoke.

Mobilno gostovanje

Evropski parlament je potrdil brezplačno mobilno gostovanje še za naslednjih 10 let, torej do leta 2032. Prenovljena uredba pa vključuje tudi zagotavljanje enako kakovost in hitrost mobilne povezave v tujini, kot jo je deležen uporabnik v domačem omrežju. Operaterji v tujini (v območju žEU/EEA) uporabnikom ne bodo smeli npr. onemogočiti dostop do 4G omrežja, če ga lahko uporablja v domačem omrežju, seveda če ima operater v tujini ustrezne pogoje.

Prenovljena uredba vključuje tudi ukrepe za zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje v smislu kakovosti in dostopa do storitev za pomoč v sili, tudi za ljudi s posebnimi potrebami.

Uporabniki bodo tako imeli v drugi državi članici dostop do teh storitev brez dodatnih stroškov – bodisi s klicem ali besedilnim sporočilom, vključno s prenosom podatkov o lokaciji klicatelja. Operaterji bodo morali zagotoviti tudi informacije o evropski številki za klic v sili 112, invalidi pa bodo lahko dostopali do služb za pomoč v sili brez dodatnih stroškov.

Številni uporabniki pa so še vedno zmedeni in ne ločijo med gostujočimi klici in klici znotraj območja EU. V zgornjem delu članka smo govorili o gostujočih klicih.

Zdaj pa še klici znotraj območja EU. Ti klici še vedno niso brezplačni. Če želimo klicati npr. iz domačega omrežja iz Slovenije v Nemčijo, se bo klic obračunal, najvišja cena, ki jo lahko v tem primeru obračuna operater je 0,19 € na minuto brez DDV-ja. Tudi v tem primeru bo Evropska komisija preučila in ocenila, ali so potrebna nadaljnja znižanja teh stroškov.

Zaenkrat še ni znano, kdaj bi se lahko cena klicev iz domačega omrežja v EU znižala ali obračunavala pod enakimi pogoji kot klici v druga slovenska omrežja. Za tiste, ki veliko kličejo izven Slovenije obstajajo alternative, ki so za uporabo brezplačne ali stanejo nekaj evrov. Govorimo o mobilnih aplikacijah, ki med seboj omogočajo brezplačno izmenjavo sporočil in glasovnih ter video klicev.

WhatsApp, Facebook Messenger in Viber – to so tri izmed številnih mobilnih aplikacij, ki omogočajo brezplačno pošiljanje sporočil in klicanje uporabnikov med seboj. Da uporabnika brezplačno komunicirata med seboj morata biti izpolnjena dva glavna pogoja – imeti internetno povezavo in nameščeno enako mobilno aplikacijo. V tem primeru lahko med seboj brezplačno komunicirata ne glede na to, kje na svetu se nahajata, edini strošek, ki ga ima uporabnik je dostop do interneta.

Kaj pa klici iz omenjenih aplikacij na mobilno ali fiksno številko? Izmed zgoraj naštetih aplikacij, slednje omogoča Viber s storitvijo Viber OUT preko protokola VoIP (Voice over Internet Protocol). To pomeni, da lahko uporabnik klice iz aplikacije Viber na mobilni ali fiksni telefon. V tem primeru mora imeti internetno povezavo le uporabnik aplikacije Viber, tisti, ki pa sprejme klic na mobilnem ali fiksnem telefonu pa ne – seveda pa mora imeti dostop do mobilnega ali fiksnega omrežja.

V tem primeru klic iz aplikacije Viber ni brezplačen, uporabnik pa ima na voljo različne zakupe minut. Lahko se odloči, da zakupi minute za klice v posamezno državo ali pa si napolni svoj račun in kliče po porabi – cene klicev v posamezno državo so različne.

Najbolj zanimiva ponudba pa je “Call World”, ki za 5,99 € na mesec omogoča neomejene klice v več kot 50 držav v mobilna in fiksna omrežja. V tej ponudbi je zajetih večina držav v območju EU/EEA, velika prednost pa je, da so med njimi številne države izven EU/EEA, kjer so klici iz domačega omrežja prav tako zelo dragi.

Seznam držav, ki jih zajema ponudba “Call World” pa je: Argentina, Avstralija, Avstrija, Bangladeš, Belgija, Bermudi, Brazilija, Brunej, Bulgarija, Kanada, Kitajska, Kolumbija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Ferski otoki, Francija, Nemčija, Grčija, Guam, Hong Kong, Madžarska, Islandija, Indija, Indonezija, Irska, Izrael, Italija, Japonska, Litva, Luksemburg, Malezija, Malta, Mehika, Mongolija, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Pakistan, Peru, Poljska, Portugalska, Portoriko, Romunija, Rusija, Singapur, Slovaška, Slovenija, Južna Koreja, Španija, Švedska, Švica, Tajvan, Tajska, Združeno Kraljestvo, Združene države Amerike, Venezuela in Vietnam.

Dodati je potrebno še dve podrobnosti. SMS sporočil iz aplikacije Viber neposredno na telefonske številke ni mogoče pošiljati, izmenjava sporočil je možna le v primeru, ko imata pošiljatelj in prejemnik nameščeno aplikacijo Viber. Ko uporabnik klice iz aplikacije Viber na mobilno ali fiksno številko, se bo prejemniku klica izpisala telefonska številka uporabnika Viber, s katero se je prijavil v aplikacijo.

Seveda je to le ena izmed številnih alternativ, kako poceni klicati iz domačega omrežja v Evropo ali celo po svetu. Storitev Viber Out smo preizkusili tudi sami in po naših ugotovitvah je kvaliteta klicev primerljiva z navadnim “telefonskim klicem”. Preizkusite jo lahko tudi sami, saj je 1 teden ponudba “Call World” na voljo brezplačno. Aplikacija Viber je na voljo za pametne mobilne telefone in tablične računalnike z operacijskim sistemom Android in iOS, namestiti pa jo je mogoče tudi na osebni računalnik z operacijskim sistemom Windows, Linux ali macOS.

Deli članek