Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da bodo do 30. septembra 2022 prenehali z uporabo mobilnega omrežja tretje generacije (3G/UMTS).

Telekom Slovenije

Uporabnikom, ki uporabljajo naprave, ki omogočajo zgolj povezljivost v 3G omrežje na Telekomu Slovenije svetujejo, da jih zamenjajo za naprave, ki podpirajo 4G ali 5G. Na srečo je takih naprav zelo malo, mobilnih telefonov, ki bi podpirali zgolj 3G povezljivost pa v Sloveniji ni bilo; slednji so omogočali povezavo v vsaj še eno vrsto omrežja, običajno 2G.

Tehnologija 3G oz. UMTS se je za govorno komunikacijo in prenos podatkov pričela uporabljati pred 20 leti. Danes dosega občutno nižje hitrosti prenosa podatkov, kot jih omogočajo sodobnejše ter energetsko in tehnološko učinkovitejše mobilne tehnologije četrte (LTE/4G) in pete (5G) generacije, po katerih v omrežju Telekoma Slovenije poteka 99 % celotnega mobilnega prometa.

V letu 2020 je Telekom Slovenije kot prvi v Sloveniji omogočil komercialno uporabo najsodobnejše mobilne tehnologije 5G, s katero pokrivajo že več kot 670 slovenskih krajev in več kot 39 % prebivalstva, s tehnologijo LTE/4G pa pokrivajo več kot 96 % prebivalstva.

Tako uporabniki mobilnih storitev prenehanja uporabe tehnologije 3G v večini primerov ne bodo občutili, saj bo mobilni promet povsod, kjer bo to možno preusmerjen na tehnologije 5G, LTE/4G ali 2G; slednja je namenjena govorni komunikaciji, z njo pa pokrivajo več kot 99 % prebivalstva.

Deli članek