Zaradi vojne v Ukrajini je zahod vključno z ZDA proti Rusiji uvedel številne sankcije na različnih področjih. Tehnologija v tem primeru prav tako ni nobena izjema.

Harmony OS

Proizvajalci pametnih mobilnih telefonov iz Rusije bi zaradi sankcij lahko kmalu ostali brez Androida. Podjetje Google je namreč prenehalo certificirati pametne mobilne telefone ruskega proizvajalca BQ in druge. To pomeni, da so omenjeni pametni mobilni telefoni ostali brez Googlovih storitev (GMS), gre za podobno zgodbo, kot pri Huaweiju.

Zato ne preseneča novica, da se ruski proizvajalci pametnih mobilnih telefonov ozirajo proti operacijskem sistemu Harmony OS podjetja Huawei. Mobilni operacijski sistem Harmony OS bi lahko za pametne mobilne telefone bil na voljo že v drugi polovici letošnjega leta in tako zamenjal mobilni operacijski sistem Android.

Mobilni operacijski sistem Harmony OS med uporabniki postaja vse bolj priljubljen. Na voljo je že na več kot 100 pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih Huawei in Honor, lahko pa se zgodi, da bo ta kmalu zašel tudi na pametne mobilne telefone ruskih proizvajalcev.

Na te govorice so se sicer kasneje odzvali tudi iz podjetja Huawei in sporočili, da v prihodnje ne načrtujejo širitve mobilnega operacijskega sistema Harmony OS na druge naprave, ki niso Huawei ali Honor.

Deli članek