1. decembra 2021 smo v Sloveniji dobili e-vinjete. Na voljo so bile letne e-vinjete za osebna in kombinirana vozila (in tudi polletne e-vinjete za motorna kolesa).

Dars

Z današnjim dnem se letnim in polletnim e-vinjetam pridružujeta še tedenska in mesečna e-vinjeta. Do včerajšnjega dne so namreč tedenske in mesečne vinjete prodajali v klasični obliki, torej nalepki. Z današnjim dnem pa Dars prehaja v celoti na elektronski način cestninjenja.

Novost pri letni e-vinjeti je, da nakup ni več vezan na koledarsko leto, ampak se obdobje šteje od dneva nakupa naprej oziroma od dneva, ko si ga sami izberemo (kot npr. e-vinjeta kupljena 13. maja 2022, bo veljala do 13. maja 2023).

Nakup e-vinjete je možen preko spleta in na izbranih prodajnih mestih (kot npr. bencinski servisi). E-vinjeta pa je vezana na registrsko številko osebnega vozila ali motornega kolesa. Cena e-vinjete je enaka kot prej, ko so bile klasične vinjete.

Kako se izvaja nadzor?

“Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.” je zapisano na spletni strani Darsa. Za kršitelje, ki e-vinjete ne bodo kupili in se bodo vozili po avtocesti ali bodo pri nakupu vnesli napačno registrsko številko jih čaka globa v višini 300 €.

Deli članek