Nina Kosmač (vnukinja Cirila Kosmača) je pisateljica, ki je živela več let v tujini. Šele pred nekaj leti se je vrnila v Slovenijo. Je avtorica romana Utvare in ima veliko objavljenih del v španskem jeziku. O Nini smo na Portal100.si že pisali, tokrat pa si je vzela čas in z nami naredila intervju, katerega objavljamo spodaj. Prijetno branje!

Nina Kosmač
(Foto: osebni arhiv / Nina Kosmač)

Kot sem izvedel iz drugih medijev, si bila kar nekaj časa v tujini. Koliko časa, kje si bila in zakaj?

Najprej sem bila kot otrok v tujini zaradi diplomatskega poklica mojega očeta. Potem sem bila v Švicarskih internatih zaradi študija in v Španiji prav tako zaradi študija, poroke, zaposlitve…Živela sem v toliko različnih državah, da bi bilo kičasto in bahavo to sploh omenjati in naštevati. Razlika med počitnicami in dejansko biti migrat v drugih državah je izjemna. Morda me lahko razumejo samo ekonomski migrantje, super zvezdniki in otroci diplomatskih staršev kar se selitev tiče in doživljanja tovrstnih izkušenj. Nemogoče je to opisati v nekaj povedih in dokaj neumne so primerjave z nekom, ki je bil samo na počitnicah v Monako ali Franciji in misli, da te države pozna, na enak način kot jaz.

Kaj je bil tvoj glavni razlog, da postaneš pisateljica?

Ne vem, morda je bilo zame pomembno, da so bolj uspešni od mene španski pisatelji hvalili moj talent pri pisanju v španščini in me prosili za ideje o čem bi lahko oni pisali in so to tudi upoštevali. V Španiji nihče ni vedel, da je moj dedek Ciril Kosmač. Res pa je, da sem v švicarskem internatu, tudi prejela pri šestnajstih posebno nagrado za najboljši spis na gimnaziji imenovan ” Money” in ” When the roof fell in”. Ne verjamem,da se odločiš postati pisatelj, mislim, da se to preprosto zgodi…

Je Pisateljica tvoj primarni poklic ali se ukvarjaš še s čim drugim?

Na žalost se moram ukvarjati tudi z drugimi stvarmi zaradi preživetja.

Je kakorkoli na tebe oziroma na tvojo odločitev vplival tudi tvoj dedek (Ciril Kosmač), da se podaš na pot pisateljice? Res, da si takrat bila majhna, ampak vseeno me zanima, kaj misliš o tem.

Ponosna sem, da je moj dedek klasik slovenske literature. Nikoli ne bom dosegla tega statusa in zavedam se tega dejstva. Na žalost slava mojega dedka ni segla do držav, kjer sem preživela otroštvo in mladost, tako, da v tujini mi ni mogel ne pomagati, niti me ne zavirati pisateljsko. Moj dedek Ciril Kosmač je bil in bo ostal zapisan kot tak v zgodovino Slovencev- kot vrhunski stilist in mojster besede. Vsekakor mu zavidam obvladanje slovenskega jezika in talenta pri popolnem obvladovanju drugih številnih jezikov. Nikoli ne bom razumela, da so bili delo ” Granatno jabolko” in drugi prevodi Oskarja Wilda, ki jih je brezhibno prevedel” moj oka” ponovno prevedeni v slovenski jezik. Ciril Kosmač – kar pogosto pozabljamo – je bil tudi izvrsten dramaturg. Tantadruj in Lovim pomladni veter sta moji dedkovi najljubši deli. Tantadruj je metafizično delo, ki vsebuje ogromno poetike, modrosti in življenjske filozofije. Vsekakor mislim, da nisem edina, ki misli, da bi bil Ciril Kosmač za Tantadruja lahko deležen Nobelove nagrade. Sama se imam bolj za pisuna kot pisatelja. Žal mi je da je ” oka” prezgodaj umrl, kajti moja literatura bi bila sigurno bolj stilistično izpiljena, če bi mi on pomagal pri pisanju. Bolj kot pisatelj, je bil zame Ciril Kosmač najboljši dedek na svetu, ki me je zelo razvajal.

Nina Kosmač
(Foto: osebni arhiv / Nina Kosmač)

Je še kdo pomembno vplival na tvoje pisanje literature? (tako slovenski kot tuji pisci)

Seveda. Cankar, Prešeren, Miško Kranjec in Ivan Tavčar od slovenskih pisateljev in pesnikov. Bulgakov, Dostojevski, Venedikt Yerofeyev, Chehov, Puškin, Lermontov, Federico Garcia Lorca, Pier Paolo Pasolini, Baudelaire, Gabriel Garcia Marquez, Pio Barroja, Pablo Neruda, Cesar Vallejo, Alda Merini, Kunfucij, Lao Tze, Nietsche, Shopenhauer,Jung, T. Williams, Isabel Allende, Sheakspeare, Dante, Cervantes, Andrič, Selimović, Mika Antić,Desanka Maksimovič, Ricardo Palma, Jose Mario Argueras, Ciro Alegria, Cesar Vallejo, Pearl Buck, Momo Kapor,de Sade, Zoe Valdes, Isabel Allende, Homer,José Mauro de Vasconcelos , Sun Tzu, Sun Bin, Antonio Gramschi,Novalis, Rimbaud,Geofrey Chaucer,Pascoli,Tang Chan Zhou, Emil Cioran, Heidegger, Kant, Heggel,Vassil Conta, Marx,Sartre, Mark Avrelij,Virginija Woolf, Simone de Beauvoir,Schopenhauer,Oscar Wilde,Seneka, Bakunin,Sokrates, Platon, Albert Camus,Victor Hugo,Edgar Allan Poe, Lovecraft, Lovelace, Stephen King, Lewis,Yokio Michima, Yasunari Kawabata,Cao Xueqin,Chinua Achebe,Yoshida Kenkō,Fukuda Chiyo-ni , Ihara Saikaku, Tsuga Teisho, Bernard Russell,Mika Toimi Waltari,Tagore, Angela Carter,Margaret Atwood,Fujiwara no Tadamichi,Lawrence Durrell, Amrita Pritam,Louise Gluck,Hans Christian Andersen,Carlos Castaneda, Exupery, Fitzgerlad, Dos Passos, Machiavelli…

Kdo od piscev so tvoji vzorniki? (slovenski in tuji)

Praktično vsi ruski pisatelji so moji vzorniki in seveda tudi zgoraj navedeni.

Na katerih projektih si trenutno aktivna?

Sodelovanje z dobrodelno organizacijo in pisanje poezije me zelo veselita…Prav tako so mi v veselje predavanja o odpadnikih in Nobelovcih književnosti.

Ali je korona kriza kaj vplivala na tvoje ustvarjanje?

Ja, s korono krizo se oddaljujem od mističnega pisanja in se vedno bolj nagibam k nihilizmu in realizmu.

V preteklem letu si preko Zooma predavala o zvezdnikih literature. Kaj pa letos? Imaš že kakšne plane, kje te bomo lahko spremljali?

Nadaljujem s predavanji preko zooma o odpadnikih in Nobelovcih književnosti. Najave o predavanjih dajem v medije skupaj s povezavo.

Kaj pa tvoje ustvarjanje v kuhinji. Tudi tukaj si zelo kreativna, si v zadnjem času kaj ustvarjala? Lahko nam izdaš recept, če je bilo kaj posebnega.

Ne vem, morda v Sloveniji ni ravno v navadi pripravljati sladek mousse iz avokada,namesto čokoladnega. Žmiksala sem avokado z limono in limeto, mu dodala sladilo in to servirala kot sladico s smetano na vrhu. Pripravila sem smoothie iz arašidov, banane, avokada,medu,ingverja, chia semen, ovsenih kosmičev in mleka. Priznati moram, da visokokalorični smoothie deluje bolj poživitveno in energetsko od čokolade, ki daje takojšno energijo.

Za konec pa ti prepustim, da sama zaključiš intervju. Kaj bi rada sporočila vsem bralcem?

Sporočilo bralcem? Naj uživajo v branju še naprej!

Deli članek