od 28. marca 2022 bo Slovenija začela izdajati nove biometrične osebne izkaznice. Vsem, ki obstoječi osebni dokument poteče do 27. marca 2022, lahko počakajo in si tako od 28. marca 2022 pridobijo novo biometrično osebno izkaznico. Nova biometrična osebna izkaznica bo poleg fotografije vsebovala tudi dva prstna odtisa, QR kodo, poleg tega pa jo bo mogoče uporabljati kot zdravstveno kartico.

Osebna izkaznica

Vlada je z Zakonom o spremembi in dopolnitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni izkaznici podaljšala uporabo pretečenih osebnih izkaznic do 27. marca 2022. To velja za osebne izkaznice, ki jim je oziroma jim bo veljavnost potekla v obdobju od 29. marca 2020 do 27. marca 2022, in sicer pod dvema pogojema: če v tem času ni prišlo do spremembe podatkov navedenih na dokumentu in če fotografija na osebni izkaznici še izkazuje imetnikovo pravo podobo. Pri tem je treba opozoriti, da prehod državne meje s pretečeno osebno izkaznico ni mogoč.

Cena izdelave biometrične osebne izkaznice bo znašala 29,53 € in bo veljala 10 let.

Obstoječe osebne izkaznice, ki bodo potekle kasneje (kot npr. leta 2023) bodo še vedno veljavne. Po želji jo lahko posameznik kadarkoli zamenja z novo biometrično osebno izkaznico.

Deli članek