Google je napovedal, da bo s 1. majem 2022 ukinil storitev G Suite legacy free edition. Vsi, ki imajo vezane lastne domene na gMail, bo e-pošta prenehala delovati ali pa bodo morali zanjo plačevati.

G suite

Leta 2006 je Google v uporabo brezplačno ponudil gMail, ki ga je bilo mogoče uporabljati na lastni domeni. Enostavno povedano: e-poštni naslov info@portal100.si bi lahko deloval v storitvi gMail, do njega pa bi dostopali na domeni mail.portal100.si. S tem je naslov pošiljatelja prejemnikom videti bolj resno, kot če bi uporabljali e-poštni naslov portal100@gmail.com ali kaj podobnega.

Sicer bodo lahko omenjene e-poštne naslove uporabniki prek gMaila še vedno obdržali, vendar bo storitev plačljiva – ta pa bo znašala od 6 dolarjev na mesec na uporabnika!

Google je leta 2012 storitev G Suite legacy free edition ukinil oziroma jo zamenjal s plačljivo storitvijo G Suite, ki se danes imenuje Google Workspace. Vsi, ki so gMail povezali z lastno domeno do leta 2012 pa so jih do tega trenutka pustili pri miru. Zdaj pa se tudi za njih brezplačna uporaba gMaila na lastni domeni zaključuje.

Omenjena sprememba bo prizadela mnoga podjetja in posameznike, ki so uporabljali gMail na lastni domeni, še posebej, če so imeli registriranih več e-poštnih naslovov.

Uporabnikom ostajata le dve možnosti: Uporabljati plačljivo storitev gMail preko Google Workspace ali prestaviti e-poštne naslove drugam (kot npr. na lasten strežnik, kjer gostuje spletna stran z lastno domeno).

Deli članek