Iz NIJZ so sporočili, da bodo morali vsi, ki preverjajo covidna potrdila naložiti novo mobilno aplikacijo. Obstoječa mobilna aplikacija bo s 1. februarjem prenehala delovati.

Digitalno covidno potrdilo
(Slika je simbolična)

To se tiče predvsem gostincev, trgovcev in vseh ostalih, ki strankam ob vstopu ali koriščenju storitve preverijo ustreznost PCT potrdila. Pred namestitvijo nove aplikacije je potrebno staro najprej izbrisati.

Aplikacija prikaže podatek o veljavnosti potrdila brez razkrivanja zdravstvenih podatkov, osebno ime (ime in priimek) ter letnico rojstva osebe, ki ji potrdilo pripada. Aplikacija prikazuje tudi lokalna števca pozitivnih in negativnih izidov preverjanj veljavnosti potrdil, ki ju je možno ponastaviti.

Aplikacija je na voljo za operacijska sistema iOS 12.1 in Android 8.0 ali novejši.

Evropsko digitalno covidno potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljanov po Evropski uniji. Veljavno je v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papirnati različici kot v digitalni obliki. Z aplikacijo pa lahko npr. gostinci ali trgovci preverijo veljavnost digitalnega potrdila, ko skenirajo QR kodo.

Prenos:
Aplikacija za Android:
Prenos tukaj

Aplikacija za iOS:
Prenos tukaj

Navodila za uporabo aplikacije so na voljo
tukaj

Novo aplikacijo je potrebno začeti uporabljati od 1. februarja naprej, saj takrat začnejo veljati nova pravila glede digitalnih covidnih potrdil.

Deli članek