Nina nam je že zaupala, da bo za decembrske praznike kuhala in pekla, iz tega razloga smo jo povprašali, kako je z novoletno dekoracijo in kakšne so njene želje za bodoče leto.

Nina Kosmač
(PR / Foto: Nina Kosmač)

Zaupala nam je, da je učila obiskovalce svojih delavnic kreativnega pisanja, da je čisto vsaka stvar lahko snov za navdih. Povedala nam je, da nikdar ni predavala o geniju in velikem ljubitelju knjig Nikoli Tesli, vendar jo je prav on navdihnil pri dekoraciji Novoletne smrečice.

“Nekoč sem slišala preko radia, da je razlika med genijem in super- genijem, podobna razliki med milijonarjem in bilijonarjem. Torej skoraj neskončna. Pred avtomobilom “Tesla” sem svoj roman posvetila Tesli”.

“Mislim, da je morda Tesla celo večji genij od Einsteina. Všeč so mi čisto vsi genijevi citati in verjamem, da je vsesplošni genij pripomogel tudi h književnosti. Posebno pri srcu so mi sledeči citati: “Vsak prisilni napor zahteva žrtvovanje življenjske energije. Jaz te cene nikoli nisem plačal. Ravno nasprotno, svojim mislim sem pustil, da so zacvetele. Nagon je nekaj, kar presega znanje. Ni mi žal, da so drugi pokradli moje ideje. Žal mi je, da nimajo svojih.”

Naša novoletno – ekološka smrečica bo osvetljevala majhno mestece, ki bo ročno izdelano, zgrajeno in sestavljeno iz časopisnega papirja, plastenk, lepenke in silikona. Mestece bo iz recikliranih materialov, kajti ne glede na finančno situacijo posameznika, se mi zdi potratno kupovati vsako leto novo smrečico in okraske. Mestece pod jelko bo stalo namesto jasli in bo imelo avtobusno postajo, pošto, pekarno, graščino, vile, hiše, železnico in ljudi – podobno kot v video igrici Sims.

Kaj pa novoletna sladica?

Takole se bo pisateljica lotila priprav: zanjo bo uporabila star kruh, ki ga bo zalila z mlekom, rozinami, orehi, suhim sadjem, domačim rumom in sladilom in bo zmes močno premešala. Medtem bo naredila domači karamel iz sladkorja in vode. Pekač v obliki smreke bo premazala z maslom in vanj vlila karamelo in kruhovo zmes. V pekaču brez pecilnega praška bo zmes narasla in v približno 45. minutah na 120 stopinj in pridobila bo sladko novoletno smrečico, ki jo bo posula s sladkornim posipom ali okrasila po želji s čokoladnimi bomboni.

Kar pa se vprašanja glede želja za naslednje leto tiče, nam je Kosmačeva odgovorila z besedami Nikole Tesle: “Naloga človeštva je, da se odreče nasilju”.

Deli članek