Vsi, ki veliko potujete po Evropi kot tudi za vse “občasne” obiskovalce tujih držav v območju EU, ste se verjetno že kar navadili, da svoj mobilni telefon uporabljate tako, kot doma. Zahvala za to gre dogovoru, ki je v območju EU omogočil brezplačno mobilno gostovanje, ta pa je začel veljati leta 2017.

Mobilno gostovanje

Dogovor za brezplačno mobilno gostovanje v območju EU pa se junija 2022 izteče. Evropska komisija si je več mesecev prizadevala za sklenitev novega dogovora, kar jim je pred kratkim tudi uspelo.

Evropski parlament in Svet EU sta sprejela neformalni dogovor, da se gostovanje brez stroškov podaljša še za 10 let. To pomeni, da bo do leta 2032 še vedno možno klicati, pošiljati sporočila in brskati po spletu pod enakimi pogoji kot v domačem omrežju. Edina izjema je prenos podatkov, tega je v območju EU manj, kot če smo doma. Ob prekoračitvi pa operaterji ne bodo smeli zaračunavati višjih pribitkov od veleprodajnih cen, ki trenutno znašajo 2 € za 1 GB, do leta 2027 pa se bo cena znižala na 1 € za 1 GB.

Deli članek