Nina Kosmač (vnukinja Cirila Kosmača) je pisateljica, ki je živela več let v tujini. Šele pred nekaj leti se je vrnila v Slovenijo. Je vsestranska umetnica, ki trenutno pripravlja nov projekt povezan z literaturo. V Sloveniji se druži z estradniki, predvsem z Borisom Cavazzo in Gregorjem Kirschem, v tujini pa pripravlja izid nove knjige s super zvezdnikom Rafaelom Amargom. Je avtorica romana Utvare in trenutno predava preko zoom aplikacije o zvezdah literature.

Nina Kosmač

Priprava prazničnih jedi pisateljice Nine Kosmač

Nina Kosmač pa je zelo aktivna tudi v decembru, kot sama pravi, bo veliko kuhala in pekla. Takole je zapisala za naš portal:

“Moja sestra Ana Kosmač je trenutno na Kankunskih plažah v Mehiki, potem, ko je bila pred kratkim s pevcem Domnom Kumrom na Triglavu. V resnici si želim tudi jaz pobega na kakšno eksotično plažo, kjer sem se večino mladosti presončila, vendar bom to zimo kar v Sloveniji. Letošnji december bom veliko kuhala in pekla. Pripravila bom ” causo” tipično peruansko jed in koktail iz rakcev in slovenske jedi z orehi ob spremljavi kuhanega vina. Nekatere sladice so cenejše, če jih kupiš v veleblagovnicah kot če jih spečeš doma. Slovenija ima celo preveč super in hipermarketov vsepovsod in to v tujem lastništvu. Nisem dobra gospodinja, vendar rada organiziram intimne večerje za družino in prijatelje ob soju svečk. Takrat se potrudim in morda se malo pozna moja malomeščanska vzgoja. Obožujem prte, idrijske čipke in ruske kozarce za kuhano vino. Nakupujem lokalno, sezonsko in slovensko. Načeloma jem vse in to v velikih količinah. Nikoli si nisem upala poskusiti neke vrste ščurkov, ki naj bi imeli podoben okus arašidom. Meso jem občasno, pa ne zato, ker bi bila vegetarianka, ampak, ker mi ne paše. Krokodilje meso je izvrstno. Rada imam slovensko kuhinjo. Obožujem skutin zavitek in skutine palačinke.” Slow in comfort food”, kot temu pravijo poznavalci. Nisem gurmanka, kje pa! pri hrani nisem izbirčna in iščem sorazmerje med kakovostjo in ceno. Obožujem pohan sir in štruklje. Glede vsakodnevnega prehranjevanja ne kompliciram. Drugače je, če gre za posebne priložnosti. Prav tako se mi ne ljubi preživeti veliko časa za štedilnikom, zato se posvetim čim hitrejši pripravi hrane. Koktajl iz rakcev se pripravi hitro in je videti estetsko lepo, če je primerno okrašen z rezinami limone in/ ali pomaranče. Peruanska cavsa pa je predjed, ki jo lahko damo v kakršenkoli pekač ( iz aluminija ali plastike , katerekoli oblike ( na primer : v obliko smrečice ali dedka mraza) in pustimo toliko časa v hladilniku, da se shladi, nato obrnemo posodo v poljudni obliki na krožnik in dekoriramo.”

Nina Kosmač nam je zaupala recepta omenjenih jedi. Razkrivamo spodaj.

Priprava kavse: Skuhamo krompir in namesto, da bi naredili pire in mu dodali sladko smetano, zmečkanemu kuhanemu krompirju dodamo malo olja in limoninega soka, da nastane homogena masa. Pekač ali model premažemo z olivnim ali bučnim oljem. Z žlico damo v pekač prvo plast krompirjeve zmesi. Na to zmes damo odcejeno tuno in nanesemo ponovno plast krompirja. Naredimo lahko tudi štiri plasti iz krompirjeve mase. Pustimo v hladilniku zmes s pekačem vred, dokler se ne strdi.. Obrnemo strjeno zmes iz pekača na krožnik ali pladenj in ga premažemo z majonezo, kot da bi šlo za torto. Meni so najbolj ljubi pekači v obliki srca. Običajno naredim več majhnih predjedi v srčasti obliki za vsakega gosta posebej. Dekoriramo lahko s peteršiljem, z avokadovimi narezanimi krhlji, ali narišemo in napišemo kaj na vrh predjedi.
Priprave koktajla iz rakcev: Skuhamo rakce v vrelem kropu in odcedimo. Nato jih popražimo v ponvi z željenimi začimbami. Solimo seveda po lastnem okusu. Med tem časom zmešamo ketchup z majonezo, da pridobimo roza omako. Rakce premešamo z roza omako in serviramo skupaj z limoninimi ali pomarančnimi krhlji po možnosti v trikotnih visokih kozarcih za Martini. V zmes lahko dodate šampanjec ali Martini, ni pa nujno potrebno.

Deli članek