14. oktobra smo obeleževali svetovni dan vida, 15. oktobra pa mednarodni dan bele palice. Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.

Blindbus

Poleg bele palice je slepim in slabovidnim v veliko pomoč tudi tehnologija. Izpostavimo lahko pametne mobilne telefone, ki jih slepi in slabovidni uporabljajo vsakodnevno za različna opravila. Na voljo je veliko mobilnih aplikacij, ki slepim in slabovidnim pomagajo do večje samostojnosti in neodvisnosti.

V okviru svetovnega dneva vida in mednarodnega dneva bele palice, je pod okriljem Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva slepih in slabovidnih »Karel Jeraj« (krajše: KPŠRD »Karel Jeraj«) izšla mobilna aplikacija za iOS naprave z imenom BlindBus. BlindBus je mobilna aplikacija, ki omogoča spremljanje prihodov avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa v živo ter spremljanju potovanja posameznega avtobusa na katerega smo vstopili (zadnja obiskana postaja, naslednja postaja, obvoz, razdalja do želene postaje in napovedi). Prav tako je BlindBus prilagojen za osebe, ki so gibalno manj sposobne oz. invalide, ki za svoje potovanje potrebujejo vstopno ploščad, saj aplikacija opozori o možnosti le-te. Aplikacija pa ob vklopu Voice Overja, za slepe in slabovidne prikaže dodatne možnosti, saj je popolnoma prilagojena tako za slepe in slabovidne, kot tudi za videče. Na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku.

Mobilna aplikacija je bila razvita popolnoma prostovoljno, brez investicij, uporabnikom pa je na voljo brezplačno.

Na KPŠRD »Karel Jeraj« si želijo v prihodnosti ponuditi slepim in slabovidnim še več rešitev na področju razvoja mobilnih aplikacij in storitev. Ker razvoj le-teh predstavlja tudi velik finančni zalogaj, so v ta namen odprli SMS donacije, kjer lahko vsak prispeva po svojih zmožnostih.

Če želite prispevati tudi vi, lahko to storite s poslanim SMS sporočilom na številko 1919 s ključno besedo OKO5 in tako prispevate 5 €.

Mobilno aplikacijo BlindBus lahko prenese in uporablja čisto vsak. Zaenkrat je na voljo za iOS naprave, v naslednjem letu pa bo na voljo tudi za Android.

več o nastanku mobilne aplikacije blindbus si preberite v tem članku

Deli članek