V Veliki Britaniji bodo po novem prepovedana privzeta gesla, ki jih najdemo na marsikateri pametni napravi.

Varnostni ključ

Po novem zakonu bodo morale naprave “interneta stvari” imeti unikatna gesla, poleg tega pa bo prepovedano poenostavljanje naprave na neko vnaprej določeno tovarniško geslo.

Težava so predvsem vdori v naprave. Po poročilu podjetja Symantec je leta 2020 okoli 55% naprav, na katerih so zaznali vdor, uporabljalo geslo »123456«, 3% pa geslo »admin«.

Varnostni standardi marsikatere pametne naprave so sicer razmeroma slabi. Mnogo naprav ne uporablja šifriranja za mrežni promet, ne ponujajo naprednih načinov prijave (kot npr. dvo stopenjsko avtorizacijo) itd. Dodatna težava je vse večja razširjenost teh naprav tudi med uporabniki, ki z delovanjem le-teh niso vešči. Govorimo o napravah, kot so pametni robotski sesalci, televizorji, varnostne kamere itd.

Po britanskem zakonu bodo podjetja morala tudi bolj redno obveščati svoje uporabnike, če je za naprave na voljo programska ali kakšna druga posodobitev. Podjetja, ki ne bodo upoštevala novosti, lahko pričakujejo kazni do 10 milijonov funtov ali do 4% globalnih prihodkov.

Deli članek