RTV Slovenija, operater vseh štirih trenutno delujočih slovenskih DAB+ omrežij (R1, R2 Vzhod, R2 Zahod in R3) je v sodelovanju z DARS-om, tik pred rednim zagonom prvega rednega oddajanja DAB+ radijskih signalov znotraj avtocestnih predorov v Sloveniji.

Šentviški predor

Kot prvi bo z omrežjem DAB+ opremljen Šentviški predor, ki v dolžino meri približno 1.5 km. Tako bo potnikom na avtocesti, ki povezuje Ljubljano in Kranj omogočeno neprekinjeno poslušanje radijskih programov, ki se nahajajo v omrežju R1 in R2 zahod.

Dolgoročni cilj je pokriti vse avtocestne predore z DAB+ omrežjem, ki so daljši od 500m. V tem namreč velik potencial vidi tudi Dars, ki se je projektu pridružil kot partner, saj bo to omogočalo dodatne možnosti za obveščanje voznikov o morebitnih nevarnostih ali dogodkih. Upravitelj predora bo imel možnost neposrednega vklopa v vse v predoru prenašane DAB+ radijske programe z morebitnimi nujnimi obvestili za voznike, s čimer se bo pomembno izboljšala prometna varnost za vse udeležence.

Seznam radijskih programov v nacionalnem DAB+ omrežju R1 in R2 zahod pa je sledeč:

R1: Radio Slovenija 1. program, Val 202, Radio Slovenija 3. Program – Ars, Radio SI, Radio Ognjišče, Radio Antena, Hitradio Center, Rock Radio, Radio 1, Radio 2, Radio Bob, Radio Ekspres, Odprti Radio, Radio Net Fm, Radio Maxi, Radio Veseljak, Radio Študent, Radio Aktual in Radio City.

R2: Radio Koper in Radio Capodistria.

Deli članek