E-vinjeta postaja realnost tudi v Sloveniji. Za osebna vozila in motorna kolesa bo na voljo od 1. decembra naprej.

Dars

1. decembra bo na voljo letna (in za motorna kolesa polletna) e-vinjeta, tedenska in mesečna e-vinjeta pa bo na voljo od 1. februarja 2022, do takrat pa bo treba za krajše obdobje še vedno nalimati “klasično” vinjeto, ki bo v vijolični barvi. Novost pri letni e-vinjeti pa je, da nakup ne bo več vezan na koledarsko leto, ampak se bo obdobje štelo od dneva nakupa naprej oziroma od dneva, ko si ga bomo sami izbrali.

Kaj to pomeni v praksi?

Če boste kupili letno e-vinjeto 1. maja 2022, vam bo ta veljala do 1. maja 2023.

Nakup e-vinjete bo možen preko spleta in na izbranih prodajnih mestih (kot npr. bencinski servisi). E-vinjeta bo vezana na registrsko številko osebnega vozila ali motornega kolesa. Cena e-vinjete bo enaka kot je zdaj, ko se uporablja “klasično” vinjeto.

Kako se bo izvajal nadzor?

Na spletni strani Dars so zapisali:
“Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.”

V primeru, da boste vozilo prodali v času, ko je e-vinjeta še veljavna, boste lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti e-vinjete pod pogojem, da vozilo po prodaji ne bo registrirano z isto registrsko številko.

Deli članek