S Slovenskim filmskim centrom in neodvisnimi producenti na ZKP RTV Slovenija predstavljajo Filmoteko. Gre za pretočno storitev, kjer si je na zahtevo mogoče ogledati številne slovenske filme.

ZKP RTV SLO
(Foto: Screenshot ZKP RTV Slovenija)

Tukaj gre za nekoliko drugačno prakso kot npr. na Voyo, saj si je treba film “izposoditi” za 14 dni ali 1 leto. Cena 14-dnevne izposoje je 2,90 €, 1-letna izposoja pa stane 5,90 € za 1 film. Trenutno je plačilo možno s plačilnimi/kreditnimi karticami in Valu moneto. Film si nato ogledamo na spletni strani ZKP RTV Slovenija pod zavihkom “Moje najete digitalne vsebine” v padajočem meniju Moj Profil. Za izposojo filma je potrebno imeti ustvarjen uporabniški račun na portalu RTV Slovenija.

Na ZKP RTV Slovenija so ob odprtju Filmoteke zapisali:

“Gre za nadgradnjo spletne trgovine ZKP RTV Slovenija ter prenovljenega RTV portala, po novem imenovanega RTV 365 z videom na zahtevo. Dostopnih je že več kot 50 naslovov: med njimi so nekatere največje slovenske klasike, sodobni in na mednarodnih festivalih nagrajeni filmi. Razdeljeni so v različne kategorije. Vsebinsko urejanje je v rokah poznavalca filma, radijskega kolega, novinarja Urbana Tarmana. Filme lahko najamete za 14 dni ali za eno leto.”

Da je dostopnost slovenskih filmov zelo slaba, se bo s tem strinjal marsikdo izmed nas, s storitvijo Filmoteka pa se bo to v prihodnosti zagotovo spremenilo. Na ZKP RTV Slovenija so še dodali, da vabijo vse neodvisne producente, pa tudi slovenske ustanove in festivale, ki se ukvarjajo s filmom, da se pridružijo Filmoteki in s tem razširijo nabor slovenskih filmov, ki bodo legalno dostopni gledalkam in gledalcem po celem svetu.

Projekt Filmoteka je finančno podprt iz Ministrstva za kulturo.

Več na spletni strani: zkp.rtvslo.si

Deli članek