14. oktobra obeležujemo svetovni dan vida, 15. oktobra pa mednarodni dan bele palice, katerega je Leta 1970 razglasila mednarodna zveza slepih. Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.

Bela palica

Poleg bele palice, pa v zadnjih letih napreduje tudi tehnologija. To lahko zlasti govorimo za področje pametnih mobilnih telefonov, katere lahko slepi in slabovidni uporabljajo samostojno. V veliko pomoč so jim različne aplikacije, katere jim pomagajo v vsakdanjem življenju.

BlindBus logo
(Foto: Matej Pečnik)

V tem članku vam predstavljamo novo mobilno aplikacijo BlindBus. Primarno je mobilna aplikacija namenjena slepim in slabovidnim, sicer pa jo lahko uporablja čisto vsak, saj je na voljo za prenos v Applovi trgovini popolnoma brezplačno.

BlindBus 1
(Foto: Matej Pečnik)

Mobilna Aplikacija BlindBus je nastala pod okriljem Kulturno-prosvetnega športno in rekreativnega društva slepih in slabovidnih “Karel Jeraj” (krajše: KPŠRD “Karel Jeraj”).

Predsednik društva Miha Jakopin je ob izidu mobilne aplikacije BlindBus za Portal100.si povedal:

“To je za nas velika pridobitev, saj bomo z mobilno aplikacijo še bolj samostojni. Me pa veseli, da bo aplikacija dostopna in uporabna za vse, ki uporabljajo mestni promet. Tu nismo pozabili tudi na gibalno ovirane, saj jim bo aplikacija pokazala ali ima prihajajoči avtobus rampo ali ne. Ob tem želimo javnosti povedati, da smo s svojim delom, voljo in znanjem lahko tudi slepi in slabovidni koristni naši družbi. Rad bi se na koncu zahvalil zunanjim sodelavcem, ki so opravili veliko dela pri tem projektu, vendar take ljudi (prostovoljce) je najprej treba spoznati.”

Kaj je BlindBus?

BlindBus je mobilna aplikacija, ki omogoča spremljanje prihodov avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa v živo ter spremljanju potovanja posameznega avtobusa na katerega smo vstopili (zadnja obiskana postaja, naslednja postaja, obvoz, razdalja do želene postaje in napovedi). Prav tako je BlindBus prilagojen za osebe, ki so gibalno manj sposobne oz. invalide, ki za svoje potovanje potrebujejo vstopno ploščad, saj aplikacija opozori o možnosti le-te. Aplikacija pa ob vklopu Voice Overja, za slepe in slabovidne prikaže dodatne možnosti, saj je popolnoma prilagojena tako za slepe in slabovidne, kot tudi za videče. Na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku.

BlindBus 2
(Foto: Matej Pečnik)

Mobilna aplikacija je razvita popolnoma prostovoljno, brez investicij, uporabnikom pa je na voljo brezplačno. Zahvala za razvoj mobilne aplikacije gre Mateju Pečniku, računalniškemu poznavalcu in razvijalcu iOS in Android aplikacij, Edvard Vodovnik, ki je slep in je prispeval svoje znanje iz področja slepote, da je mobilna aplikacija ustrezno prilagojena slepim in slabovidnim, voznik LPP-ja Mirsad, ki je izrisal poti vseh avtobusnih linij ter slepim in slabovidnim, ki so mobilno aplikacijo testirali v času nastajanja.

BlindBus 3
(Foto: Matej Pečnik)

Kaj je bil glavni razlog za razvoj mobilne aplikacije BlindBus in kako so se lotili razvoja – izjavo za Portal100.si je podal Matej Pečnik:

“Z Edvardom sva dolgoletna prijatelja. Večkrat sva se pogovarjala, s kakšnimi izzivi se srečujejo slepi in slabovidni pri vsakodnevnih opravilih in samostojnemu potovanju z javnimi prevozi.
Poleg tega mi je pokazal tudi na kakšen način uporabljajo tehnologijo, tako mobilne naprave kot tudi računalnike. Med nama se je ustvarila takšna energija in želja po izboljšanju in razvoju pripomočka za lažje potovanje slepih in slabovidnih, tako da sem čutil potrebo, željo, izziv, da to stvar tudi razvijem. Po uspešnem realiziranem prvem koraku, ko sva z Edvardom od LPP-ja pridobila dostop do njihovega aplikacijskega programskega vmesnika (API-ja) je aplikacija iz dneva v dan nastajala in postajala vse bolj podobna tistemu, kar sva si zamislila. V vmesno fazo testiranja sva vključila tudi ostale slepe in slabovidne, ki so s svojimi odzivi pripomogli k izboljšanju. Vmes sva na svoji poti spoznala tudi Mirsada (voznika avtobusa), ki je s svojim poznavanjem linij avtobusov, pogledom potovanja iz njegovih oči in težav zelo pripomogel. Skupaj smo in delujemo res kot prava ekipa, saj je aplikacija razvita popolnoma prostovoljno v prostem času (brez kakršnih koli investicij) in je ponujena vsem brezplačno. In tako je nastal BlindBus. 🙂
V mojem srcu pa je aplikacija tudi spomin na mojega pokojnega dedka, ki je v poznih letih oslepel in dokazal, da slepi zmorejo res vse!”

BlindBus 4
(Foto: Matej Pečnik)

Mobilna aplikacija BlindBus je trenutno na voljo za iOS naprave, naslednje leto pa prihaja tudi za Android. Več informacij o mobilni aplikaciji BlindBus je na voljo na spletni strani: www.blindbus.com.

Deli članek