V petek, 1. Oktobra 2021, so predstavniki Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) skupaj z drugimi slepimi in slabovidnimi na ploščadi trga republike pred poslopjem državnega zbora Republike Slovenije podali izjavo za javnost pred predajo peticije pristojnim odločevalcem v parlament.

Predaja peticije predstavniki ZDSSS
(Foto: Zveza-slepih.si)

Slepi in slabovidni, so skupaj s podporniki do 30. 9. 2021 zbrali 13.683 podpisov v podporo peticiji proti krčenju pravic slepih in slabovidnih na podlagi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi ter odpravo diskriminacije po Zakonu o osebni asistenci.

Na spletni strani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije so zapisali sledeče:

“Slepi in slabovidni ne polnimo slovenskih trgov in ulic ter protestiramo, kljub temu pa število zbranih podpisov predstavlja jasno in nedvoumno sporočilo odločevalcem v Državnem zboru RS. Skoraj 14.000 tisoč ljudi, ki so slepi, slabovidni ali so z njimi povezani nasprotuje ukinitvi dodatka za pomoč in postrežbo slepim in slabovidnim na podlagi predloga Zakona o dolotrajni oskrbi. Vsi podposniki jasno zahtevajo drugačno rešitev preprečevanja dvojnega financiranja iste vsebine, vendar pa z z črtanjem pravice do dodatka za pomoč in postrežbo.”

“Jasno sporočamo, da ne nasprotujemo sistemski ureditvi področja dolgotrajne oskrbe, vendar ne na račun neodtuljive zavarovalniške pravice po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je dolgoročen solidarnostni medgeneracijski sporazum. Pričakujemo, da bodo tudi vladni predstavniki končno slišali in razumeli kaj sporočamo s pomočjo zbranih podpisov peticije, saj na sestankih, ko smo jih razlagali naše argumente tega očitno niso.”

“V Sloveniji je več kot 10.000 kategoriziranih slepih in slabovidnih, ki so zaradi izgube vida na tnalu socialnega in ekonomskega preživetja. Izguba vida predstavlja eno najhujših in žal tudi specifičnih oblik invalidnosti. Dejansko smo sposobni marsikatero vsakdanjo osnovno življenjsko opravilo izvesti sami, vendar nas to dejstvo ne postavlja ob bok drugim, ki imajo kakšno drugo telesno okvaro ali pa so celo brez nje, saj smo po tem, ko se oblečemo, umijemo in nahranimo, izgubljeni v prostoru, notri ali zunaj, ne moremo dostopati do več kot 80% informacij v današnjem okolucentrističnem svetu.”

“Zato nujno potrebujemo sredstva za pomoč in postrežbo, ki jih med drugim namenjamo tudi pogostejšemu čiščenju oblačil, ko se umažemo zaradi slepote, pogostejšemu nakupu čevlje, saj se z njimi prevečkrat zaletavamo v različne ovire, plačilu manikure ali pedikure, saj se ne moremo urediti sami, da si plačamo dodatne pripomočke, ki jih potrebujemo, da lahko bolj samostojno živimo, da plačamo pomoč tretje osebe, ki nas popelje na pošto, na banko ali trgovino. Dodatek za pomoč in postrežbo imamo in ga potrebujemo. Vsaka obljuba po nekakšnih denarnih prejemkih so kot obljuba o “golobu na strehi” – torej obljuba politike. Obljuba politike pa je prevečkrat odvisna od različnih dejavnikov, ki so priročen izgovor za akterje na tem področju, da ne izpolnijo tega kar govorijo, ko mamijo in prepričujejo ljudstvo.”

“Diskriminacija pri višini prispevka uporabnika v primeru komunikacijskega dodatka po Zakonu o osebni asistenci v primerjavi z drugimi upravičenci do osebna asistence, pa je v nebo vpijoča in za nas jasna do te mere, da bomo v primeru, da se ne odpre ter popravi 26. člen veljavnega Zakona o osebni asistenci, ki to področje ureja, sprožili Ustavni spor. Prepričani smo, da je pravica na strani slepih in slabovidnih, ki potrebujejo komunikacijski dodatek, vendar si ga ne upajo uveljavljati, saj morajo za 1 uro okrnjenih storitev osebne asistence pod nazivom »komunikacijskega dodatek« prispevati 5 EUR za razliko od drugih invalidov, ki za večjih obseg storitev osebne asistence prispevajo tudi samo 0,21 EUR (TO JE 21 CENTOV!!!).”

V kolikor bo bo 13.863 življenjskih zgodb (zbranih podpisov) oseb, ki so neposredno slepi in slabovidni ali so kako drugače povezane z njimi prezrtih, bodo na ZDSSS nadaljevali z vsemi legalnimi in legitimnimi aktivnostmi, da do ukinitve dodatka za pomoč in postrežbo za slepe in slabovidne ne pride ter da se končno uveljavi pravičnost pri višini prispevka uporabnika na uro osebne asistence, so še dodali na ZDSSS.

Izjavo za javnost ob predaji podpisov pa si lahko ogledate spodaj v posnetku.

Deli članek