Simona in Miha Jakopin sta par, ki prihajata iz Ljubljane. Živita sama, kljub temu, da je Simona slabovidna, Miha pa je slep. Zase pravita, da se kljub temu zelo dobro znajdeta.

Naslovna fotografija iz albuma Kakor eno

Zelo rada imata glasbo. V javnosti ju lahko zasledimo pod nazivom Duo Simi (prvi dve črki njunih imen – Simona in Miha =Simi – tako sta prišla do svojega umetniškega imena). Izdala sta že dva albuma z avtorsko glasbo, prvega leta 2015 z naslovom za vse ljudi, drugega pa prejšnji teden z naslovom Kakor eno.

Ob izidu albuma sem jima rekel, da je pa zdaj čas, da naredimo en intervju. Seveda sta na to takoj pristala. Prijetno branje!

Pa gremo od začetka. Kje in kako sta se spoznala?

Spoznala sva se leta 1994 na Visokem na Tavčarjevi domačiji, kjer je takrat potekal tabor za slepe in slabovidne. Jaz sem vodil delavnico klaviatur in Simona je bila ena izmed udeleženk delavnice. Ja, zanimivo! Ljubljančan in Štajerka, spoznala pa na Gorenjskem. 🙂

Simona vidi nekaj malega, ti pa nič. Je tako že od rojstva? Je bila oziroma je še prisotna kakšna očesna bolezen?

Ja, res je! Oba sva rojena z okvaro vida. Simona je rojena z prirojeno sivo mreno, jaz pa z glavkomom. Jaz sem ob rojstvu imel še nekaj procentov ostanka vida, tako, da poznam barve in si predstavljam naravo in stvari, ki se jih slepi otroci ob rojstvu ne morejo, zdaj pa ločim le svetlobo in temo. Pri Simoni pa se je kasneje tudi pojavil glavkom, tako, da danes na eno oko ne vidi nič, na drugo pa ima še nekaj procentov ostanka vida.

Glede na vajino situacijo z vidom, kako se znajdeta na splošno kot npr. pospravljanje po hiši, kuhanje itd. vama kdo pomaga ali zmoreta vse sama? Imata na splošno kakšne težave zaradi tega?

Za enkrat veliko hodiva skupaj, če je potrebno pa vzamem svojo belo palico. Moram reči, da se po Ljubljani kar dobro znajdeva, večji problem pa je za vse slepe in slabovidne lokacija, ki jo ne poznamo. Kar se tiče doma pa sploh ni težav. So stvari, ko morajo biti vedno na istem mestu, to velja sploh za kuhinjo v kateri se oba kar dobro znajdeva. Marsikdo misli, da slepi ne kuhajo, pa ni ravno tako. Veliko stvari se lotiva kar skupaj, da si porazdeliva delo. Naj še dodam, da Simona speče zelo dobre piškote, peciva in tudi kruh. Kar se tiče pomoči, je pri kakšnem večjem nakupu, ker potrebujeva prevoz. Ker pa je tudi tehnologija dostopna za nas slepe in slabovidne, si tudi pri kupovanju pomagava s spletnim nakupovanjem.

Koliko časa se ukvarjata z glasbo?

Kar težko je določiti datum o najinem pričetku. Jaz sem že v osnovni šoli, v takratnem Zavodu za slepo in slabovidno mladino, sedaj Center IRIS obiskoval ure učenja harmonike, kasneje še malo klavirja, Simona pa ure petja. Sedaj že nekaj let Simona obiskuje glasbeno šolo Strunica, kjer hodi na ure solo petja, kjer si pili svoj vokal. Lahko bi rekli, da naju glasba spremlja že od otroštva. Tisti najin glasbeni začetek pa sega v leto 2013, ko sva se prijavila na eno od lokalnih televizij na razpis za neuveljavljene glasbenike. Takrat sva tudi spoznala pravega človeka, ki naju je usmeril na pravo glasbeno pot in v letu 2015 izdala svojo prvo avtorsko zgoščenko z naslovom Za vse ljudi in posnela tudi videospot. Takrat sva tudi sodelovala v dramski skupini v okviru  Kulturno-prosvetno športno in rekreativnega društva slepih in slabovidnih Karel Jeraj in prav tu je nastala najina prva avtorska skladba.

Ti igraš na klaviature, Simona pa poje. V nekaterih pesmih lahko slišimo tudi tvoj glas. Sta morda od začetka imela kakšne druge plane, da bo npr. ravno obratno?

Drži, malo učenja na klavir mi je očitno pomagalo še pri igranju na sintisaizer, ki je v mojih najstniških letih bil hit. Vedno pa je bilo v planu, da je Simonin prvi vokal. Naj še dodam, da je prav Simona bila tista, ki me je vzpodbudila, da še jaz kaj zapojem oziroma, da dodam še drugi glas, da skladba dobi še bolj polen zven.

Koliko pesmi sta do zdaj že posnela? Ali besedila pišeta sama?

Do sedaj imava posnetih 26 avtorskih skladb. Na prvi zgoščenki je posnetih 15, na najini novi pa 11 avtorskih skladb. Kar se tiče besedil, sem jih nekaj napisal sam, nekaj pa so jih prispevali kolegi oziroma prijatelji.

Ali tudi nastopata na kakšnih koncertih oziroma prireditvah?

Ja, za nama je že kar nekaj nastopov. Nekaj jih je bilo kot zabava za zaključene družbe, nekaj pa sva imela tudi nastopov na dobrodelnih koncertih po Sloveniji.

Kako na vaju gleda publika, glede na to, da sta slepa oz. slabovidna? Se vama zdi, da vaju dobro sprejmejo?

Res, da je težko priti na sceno, vendar kjerkoli sva bila, sva bila toplo sprejeta in nisva imela nobenih težav. Tudi z drugimi glasbeniki v zaodrju sva se ponavadi dobro ujela. Če po nastopu kdo pristopi do naju in bi kaj povprašal, mu z veseljem odgovoriva. Naj se ljudje ne ustrašite slepote in mirno pristopite, da si izmenjamo nekaj besed.

Ali se je vama na kakšnem nastopu že pripetilo kaj nepričakovanega (kakšna anekdota)? (npr. zaradi vida), Kako sta rešila situacijo?

Za enkrat še nisva nič doživela nepričakovanega. Vedno se ukvarjava s tem, kako bova prišla na oder oziroma iz njega, pa na koncu ugotoviva, da je to čisto odvečna skrb. Sedaj, ko je za nama že več nastopov, sva tudi midva bolj sproščena in se ne ukvarjava z slepoto in slabovidnostjo.

Pred enim tednom sta izdala drugi album z naslovom Kakor eno. Kaj ljudem sporočata z glasbo, ki je na tem albumu? Na vajini spletni strani je zapisano, da so pesmi mirne in vesele, glavna nit skladb pa je ljubezen.

Ja, res je! Večina pesmi je z ljubezensko vsebino, ampak to ne pomeni, da so le za stiskat. Pri nastajanju glasbe gledam na to, da so skladbe v različnih ritmih in, da gredo v uho. Če pa je zraven solidno besedilo, je to toliko bolje, morajo pa biti skladbe tudi tiste za pravo zabavo in ples. Naj še dodam, da raje delam glasbo na besedila, ki ga prejmem od drugih. Tako je nastala naslovna skladba zgoščenke Kakor eno, ki jo je nama podaril oziroma napisal naš znani igralec in režiser Roman Končar, ki naju že dobro pozna, saj je najino življenje kakor eno, torej živiva skupaj drug z drugim in si pomagava na najinih poteh pri katerih velikokrat naletiva na ovire.

Bi za konec rada bralcem še kaj sporočila?

Naj za konec rečeva samo to, da naj vse nas spremlja veliko glasbe in naj bo vmes tudi kakšna najina.

Vse informacije o zgoščenki oziroma o naju pa dobite na:

www.duosimi.si ali pa nama pišite na:

duosimi10@gmail.com

Portalu hvala za ta intervju, ter veliko uspeha, bralcem pa želiva vse dobro.

Deli članek