Kaj se bo zgodilo z dodatkom za pomoč in postrežbo, če bo sprejet novi zakon o dolgotrajni oskrbi v trenutni obliki?

Bela palica
(Slika je simbolična)

Omenjeno vprašanje je ministru za zdravje in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na seji zastavil poslanec Levice Primož Siter. Od obeh je namreč zahteval natančno pojasnilo, kaj se bo zgodilo s slepimi in slabovidnimi oziroma dodatkom za pomoč in postrežbo, če bo zakon o dolgotrajni oskrbi sprejet v trenutni obliki, kot je zapisan predlog.

Kot je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, naj bi se obstoječe pravice, storitve oziroma sredstva prenesle v bodoči sistem, se pravi v novi zakon o dolgotrajni oskrbi, med drugim to velja tudi za dodatek za pomoč in postrežbo, ki se danes dodeljuje različnim ciljnim skupinam in iz razloga različnih naslovov.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Ciglar Kralj pa je dodal, da se bodo sredstva, ki so namenjena dodatku za pomoč in postrežbo prenesla na poseben račun pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje in se namenijo za financiranje dolgotrajne oskrbe, izjemoma dodatek ostane vojnim invalidom, vendar v tem primeru ne bodo upravičeni do pravic iz zakona o dolgotrajni oskrbi. Vsem, ki je bila dodeljena pravica do dodatka za pomoč in postrežbo, bo le-ta veljala do trenutka, ko bo izdana nova odločba na podlagi zakona o dolgotrajni oskrbi.

Poslanec Levice Primož Siter je za konec tudi dodal, da smo slepi in slabovidni imeli peticijo, da se z novim predlogom ne strinjamo in da je številka podpisanih že 5-mestna in da naj ministra dobro premislita, v kakšni obliki bo ta zakon sprejet ter da ne bomo slepi in slabovidni na koncu še za kaj prikrajšani.

Razpravo o tem poslušajte spodaj

Za konec lahko še dodam, da sem pred tremi tedni tudi sam pisal na ministrstvo za zdravje in jim postavil nekaj vprašanj vezanih na novi zakon o dolgotrajni oskrbi. Mislite, da so odgovorili? Če se tukaj članek konca, veste, to pomeni…

Deli članek